Acanthocereus tetragonus
Dikenli Tel Kaktüs
- Aile Ağacı
- Yaygın İsmi
- Barbed-Wire Cactus, Night-blooming Cereus, Triangle Cactus
- Bilimsel İsmi
- Acanthocereus tetragonus
- Diğer İsimleri
- Cactus tetragonus, Cereus tetragonus, Cactus pentagonus, Cereus pentagonus, Acanthocereus pentagonus, Cereus acutangulus, Acanthocereus acutangulus, Cereus princeps, Acanthocereus princeps, Cereus variabilis, Acanthocereus floridanus
- Familya
- Pachycereeae
- Çiçek Renkleri
- Beyaz
- Kökeni
- Florida, Texas, Güney Amerika
- Yapısı
- Açılı
- Karşılaşılabilirlik
- Koleksiyonlarda Yaygın Değil
Dikenli Tel Kaktüs Bakımı
Acanthocereus tetragonus, Cactaceae ailesine ait bir kaktüs türüdür. İlk olarak 1753 yılında Carl Linnaeus tarafından Cactus tetragonus olarak tanımlanmış, ancak 1938 yılında Pieter Wagenaar Hummelinck tarafından Acanthocereus cinsine taşınmıştır. Bu kaktüsün adı, gövdesinin dörtgen kesitli olmasından gelir. Gövde üzerindeki uzun dikenler, dörtgen kesitiyle kontrast oluşturur ve bitkiye benzersiz bir görünüm kazandırır. Acanthocereus tetragonus, doğal ortamında 7 cm'ye kadar uzayabilir. İnce uzayan bir gövdeye sahip olduğu için belli bir süre sonrası bükülebilir, bu normal bir durumdu. Yayılan, istilacı bir tür ve köşelerinde dikenleri olduğu için dikenli tel kaktüsü olarak da geçer. Beyaz renkte çiçek açar. Perili Şato (Fairy Castle) olarak bildiğimiz kaktüs, bu türden üretilmiştir.
Acanthocereus tetragonus, parlak güneş ışığına ihtiyaç duyar, aydınlık alanları sever. Yeterli güneş almadığında formunda bozulmalar meydana gelerek, daha ince büyümeye başlar. Bu nedenle evde bakımı sağlanacaksa en iyi büyüme sonuçlarını elde etmek için bitkiyi güneş alan bir pencere kenarında veya balkonda yetiştirmek idealdir. Ancak, çok yoğun güneş ışığından kaçının, çünkü bu dalların yanmasına sebep olabilir. Acanthocereus tetragonus'u sularken, toprağın tamamen kurumasını bekleyin. Yaz aylarında daha sık sulama gerekebilirken, kışın sulama sıklığını azaltın. İyi drenaj sağlayan kaktüs toprak karışımı kullanın ve saksının altında su birikmesini engellemek için delikli bir saksı tercih edebilirsiniz. İlkbahar ile birlikte gelişimini desteklemek için kaktüs gübresi kullanabilirsiniz. Gübreler mutlaka kullanım talimatlarına göre uygulanmalıdır. Fazla kullanımda kök yanmasına neden olabilir. Baharla birlikte beyaz renkte çiçek açar. Sık yavrulayan bir tür olduğu için üretimi kolaydır. Tohum veya çelikle üretim yapılabilir. Sağlıklı bir yavruyu ayırarak, kolaylıkla köklendirebilirsiniz.