Rhipsalis baccifera

Rhipsalis baccifera

Ökseotu Kaktüsü

Aile Ağacı
Yaygın İsmi
Mistletoe Cactus, Spaghetti Cactus
Bilimsel İsmi
Rhipsalis baccifera (J. S. Muell.) Stearn
Diğer İsimleri
Rhipsalis baccifera, Cassytha baccifera, Cactus pendulus, Rhipsalis pendula, Rhipsalis cassutha, Cactus fasciculatus, Rhipsalis fasciculata, Rhipsalis cassutha, Rhipsalis cassythoides, Rhipsalis dichotoma, Rhipsalis hookeriana, Rhipsalis undulata, Rhipsalis aethiopica, Rhipsalis horrida, Hariota horrida, Rhipsalis madagascariensis, Rhipsalis minutiflora, Rhipsalis pilosa, Rhipsalis comorensis, Rhipsalis suareziana, Rhipsalis zanzibarica, Rhipsalis caripensis, Rhipsalis cassutha, Rhipsalis cassythoides, Rhipsalis guineensis, Rhipsalis shaferi, Rhipsalis bartlettii, Rhipsalis heptagona, Rhipsalis cassuthopsis, Rhipsalis coralloides, Rhipsalis quellebambensis, Rhipsalis hylaea, Rhipsalis saxicola
Familya
Rhipsalideae
Çiçek Renkleri
Beyaz
Kökeni
Madagaskar,
Karşılaşılabilirlik
Dünya Çapında Yaygın
Hakkında

Rhipsalis baccifera, ince ve sarkık dallarıyla bilinen bir kaktüs türüdür. Diğer kaktüslerden farklı olarak dik durmak yerine dalları aşağı doğru sarkar ve bu nedenle genellikle asılı saksılarda yetiştirilir. Tipik olarak 1-2 metre uzunluğa kadar uzayabilir ve dalları narin bir yapıya sahiptir.

Bitki, etli, silindirik veya hafifçe yassılaşmış dallara sahiptir. İlkbahar ve yaz aylarında küçük, beyaz çiçekler açar. Bu çiçekler daha sonra küçük, beyaz renkli meyvelere dönüşebilir. Epifitik yaşam tarzı nedeniyle, diğer kaktüs türleri gibi yoğun güneş ışığına değil, daha dolaylı bir aydınlatmaya ihtiyaç duyar. Toprak kurumaya yakın sulama yapılması yeterlidir. Bitkiyi alttan sulamak (altlıkta su bekletmek),epifitik köklerin nemi emmesi açısından etkili bir yöntemdir. Bu, köklerin aşırı ıslak kalmasını önlerken bitkinin ihtiyaç duyduğu nemi almasını sağlar. Kaktüs karışım toprağı Rhipsalis baccifera için idealdir. Toprağın altına drenaj malzemesi (örneğin ponza taşı veya iri çakıl) eklemek, fazla suyun hızla tahliye edilmesine yardımcı olur ve kök çürümesini önler.

Bu kaktüs türünü, doğrudan güneş ışığına maruz bırakmak, dallarında yanıklara neden olabilir. Bu nedenle, sabah veya akşam güneşi gibi yumuşak, dolaylı ışık idealdir. Gölgeli alanlarda da büyüyebilir, ancak tamamen karanlık bir ortama maruz kalmamalıdır. Doğal ışığın yetersiz olduğu iç mekanlarda, yapay ışık kaynakları kullanılabilir. Rhipsalis baccifera, sarkık bir bitki olduğu için en iyi asılı saksılarda yetiştirilir. Seramik veya kil saksılar, nemin daha hızlı buharlaşmasını sağlar ve köklerin fazla suya maruz kalmasını önler. Plastik saksılar ise nemi daha fazla tutar, bu yüzden sulama düzenine dikkat edilmelidir. Rhipsalis baccifera’nın saksısında mutlaka drenaj delikleri bulunmalıdır. Bu delikler, fazla suyun hızla tahliye edilmesine olanak tanır.Bitkinin kök sistemi yüzeysel olduğu için çok derin bir saksıya ihtiyaç duymaz. Geniş ama sığ bir saksı, bitkinin sarkık dallarının daha iyi sergilenmesini sağlar ve köklerin sağlıklı gelişmesine yardımcı olur.

Rhipsalis baccifera'nın dallarından alınan kesimler, yeni bitki oluşturmak için en yaygın yöntemdir. Sağlıklı bir dal kesildikten sonra, kesim ucu birkaç gün kurumaya bırakılır ve ardından nemli bir toprak karışımına yerleştirilir. Bu kesimler genellikle birkaç hafta içinde köklenir. Tohumdan üretim daha uzun sürebilir, ancak mümkündür. Tohumlar, nemli ve hafif bir toprak yüzeyine ekilir ve ardından şeffaf bir kapakla kapatılarak nem korunur. Tohumlar birkaç hafta içinde çimlenmeye başlayacaktır.

Instagram'da Takip Et
@insukuland