Graptopetalum 'Purple Haze'

Graptopetalum 'Purple Haze'

Aile Ağacı
Bilimsel İsmi
Graptopetalum 'Purple Haze'
Familya
Crassulaceae
Çiçek Renkleri
Beyaz
Karşılaşılabilirlik
Koleksiyonlarda Yaygın Değil
Hakkında

Graptopetalum 'Purple Haze', Steve Jankalski tarafından yaratılan bir melezdir. Graptopetalum paraguayense ve Graptopetalum superbum arasındaki melezlemeden ortaya çıkmıştır. Graptopetalum 'Purple Haze', dolgun yaprakların rozetlerini taşıyan, yayılan sapları olan, muhteşem, küme oluşturan, etli bir bitkidir. Rozetlerin çapı 10 cm'ye kadar ulaşabilir. Yapraklar kış aylarında ortaya çıkan ahududu lekeleriyle parlak gri renktedir. Bu melezin çiçekleri ebeveyni Graptopetalum paraguayense'nin çiçeklerinden pek farklı değildir. Bununla birlikte, Graptopetalum paraguayense'nin neredeyse lekesiz beyaz çiçekleri olabilirken, Graptopetalum 'Purple Haze'in çiçekleri her zaman kırmızı beneklidir.

Graptopetalum 'Purple Haze' bakımı kolaydır.  Bu graptopetalum sukulenti için kaktüs - sukulent karışım toprağı kullanılmalı. Toprak tamamen kuruduğunda tüm saksıya nüfuz edecek şekilde sulanma yapılmalı. Sulamadan önce toprak mutlaka kontrol edilmeli. Eğer dibi ıslaksa ve sulama yapılırsa bitki kökten çürüme gösterebilir ve bu çürüme gövdeye yayılarak yaprakların kendiliğinden düşmesine sebep olur. Boyasız toprak saksı tercih edebilirsiniz. Fakat bu şart değildir. Her saksıda kolaylıkla yetişip, yayılır. Saksının altının delik olması (drenaj delikleri) toprağın su tutmasını engellerken, fazla su direkt olarak sulama esnasından atılacağı için toprağın hızlı kurumasını sağlar. Yayılan bir tür olduğu için derinliği çok olmayan, ağzı geniş bir saksı tercih edebilirsiniz. Bitki yayıldıkça saksısı küçük gelirse denge sorunu yaşayabilir. Bu durum karşısında daha derin bir saksıya almak gerekir. Toprak ve saksı değişimi, bitki ilk alındığında yapılabilir. Bunun dışında değişimler bahar aylarında bitkilerin gelişim döneminde yapılmalı. Graptopetalum 'Purple Haze' kışın dinlenme dönemine girer. Diğer sukulentler gibi Kasım ve Mart arası gelişimi yavaşlar veya durur. Bahar ile birlikte tekrardan gelişmeye ve yavrulamaya başlar. Kış ve genel bakımı doğru sağlanırsa, bitki gelişim döneminde daha hızlı gelişir. Kış bakımı ayrıca bitkinin çiçek açmasını da destekler. Graptopetalum 'Purple Haze' çiçek açan bir türdür. Gövdesinden ince bir dal çıkarır ve bu dalın üzerinde çiçeklerini açar. Birden fazla çiçek dalı çıkarabilir. Çiçekleri minik ve beyaz renklidir. Güneş ışığını çok sever. Yaz - kış mutlaka yeterli ışık almalı. Yazın direkt öğle güneşi yakıcı olabilir.  Öğle güneşinden korumalı ve sulamayı bu saatlerde yapmamak gerekir. Gün içerisinde 5 - 6 saat güneş ışığı almalı. Kışın soğuğa dayanıklı olduğu için kışı kolay atlatır. Kışın soğuk bir ortamda ısıtıcılardan uzak, güneş alan bir yerde konumlandırabilirsiniz. Ayda bir sulamak bu şartlarda yeterli olabilir.

Graptopetalum 'Purple Haze' üretimi de kolaydır. Tohumdan veya çelikten üretim yapılabilir. Tohumdan üretimde gelişimi daha yavaş olacakken, çelikten üretimde aynı sezon içerisinde bile karşılık alabilirsiniz. Sağlıklı bir dalını kesip, dikmeniz yeterlidir. Çok kısa bir süre içerisinde tutar ve yavru verir. Yapraktan da üretim yapılabilir. Sağlıklı bir yaprağını toprak üzerine yatırıp, üretim yapabilimeniz mümkün. Bu yaprağı kök ve yavru verene kadar hafif nemlendirerek bakmanız gerekir. Daha sonra gövdesi büyümeye başlarken üretim saksısına dikebilirsiniz. Kafa uçurma ile de üretim yapabilirsiniz. Bu durumda kesilen dalda da birden fazla yavru vermeye başlayacak. Bu da anaç bitkinin daha yoğun görünmesini sağlar. Üretim için en ideal zaman bahar aylarıdır. Graptopetalum 'Purple Haze' sukulentin yaprakları teker teker dökülüyorsa bu da çok sulandığına işaret eder. Bu durumda bitki kökten çürümeden kuru bir toprağa dikilebilir. Eğer yapraklar arası açıklık çoksa bu bitkinin yetersiz güneş aldığını gösterir. Diğer sukulent türleri ile birlikte dikilebilir. Bahar aylarında Mart Haziran arası ayda iki kez olmak şartıyla sukulentler için üretilmiş gübre ve besin verilebilir. 

Instagram'da Takip Et
@insukuland