Euphorbia leuconeura
Madagaskar İncisi
- Aile Ağacı
- Yaygın İsmi
- Madagascar jewel
- Bilimsel İsmi
- Euphorbia leuconeura Boiss.
- Familya
- Euphorbiaceae
- Çiçek Renkleri
- Pembe, Beyaz
- Kökeni
- Madagaskar, Afrika
- Yapısı
- Ağaç formunda
- Karşılaşılabilirlik
- Koleksiyonlarda Yaygın Değil
Euphorbia leuconeura Bakımı
Euphorbia leuconeura Madagaskar'da endemik olan ağaç formunu alabilen bir sukulent türüdür. Bir ağaç gibi gövdesi ve yaprakları vardır. Gövdesi odunsu bir yapıdan ziyade sukulent formunda dikdörtgendir. Yaprakları beyaz damarlı, geniş ve yeşil renktedir. Doğru bakımla 2 metreye kadar uzayabilen bu türün baharda açan pembe çiçekleri de vardır. Hızlı gelişen bir türken, bu süreçte düzenli olarak yaprak çıkarır. Yapraklarının ağırlığından dolayı da bitkinin eğik bir görüntüsü vardır.
Euphorbia leuconeura bakımında bir salon bitkisi gibi görünse de sukulent bakımı sağlanmalı. Euphorbia leuconeura, parlak ancak doğrudan güneş ışığından korunan bir ışıkta yetişmeyi tercih eder. Yarı gölgeli bir konum, bitkinin yapraklarının renklerini daha belirgin hale getirebilir. Aşırı güneş ışığı bitkinin yapraklarında yanıklara neden olabilir, bu nedenle filtrelenmiş veya dağıtılmış bir ışık sağlamak önemlidir. Euphorbia leuconeura, ılıman iklimleri tercih eder. Ortam sıcaklığı genellikle 18-24°C arasında olmalıdır. Soğuk hava şartlarından kaçınılmalı ve bitkiyi dondan korumak için gerektiğinde iç mekanlara almak önemlidir. Euphorbia leuconeura, suyu iyi tutabilen bir sukulenttir. Sulama işlemi için toprağın tamamen kurumasını beklemek en iyisidir. Toprağın kuruduğunu gördüğünüzde sulama yapabilirsiniz. Aşırı sulama kök çürümesine neden olabilir, bu nedenle dikkatli olmak önemlidir. Ayrıca, bitkiyi nemli tutmak için yapraklarını periyodik olarak püskürtebilirsiniz. Euphorbia leuconeura için iyi bir drenaj sağlayan ve havalanabilen bir toprak karışımı kullanılmalıdır. Kaktüs ve sukulentler için özel olarak formüle edilmiş bir toprak karışımı tercih edebilirsiniz. Saksının altında drenaj delikleri bulunmalıdır ve bitkinin kök sisteminin genişlemesine izin verecek kadar geniş bir saksı seçilmelidir. Buna ek olarak saksı ile bitkinin orantılı olması da bitkinin uzadıkça dengede kalmasına yardımcı olur. Euphorbia leuconeura'yı gövde kesimleriyle çoğaltabilirsiniz. Sağlıklı bir dalı kesin ve kesim yüzeyini birkaç gün kurumaya bırakın. Ardından, kuru hale gelen kesimi hafif nemli bir toprağa veya kum karışımına yerleştirin. Köklenme sürecinde düzenli sulama sağlamak önemlidir.
Saksı ve toprak değişimi genellikle bahar aylarında yapılabilir, ancak her yıl düzenli olarak değişim yapılmasına gerek yoktur. Ancak ihtiyaç durumunda bahar aylarında yenilenmesi uygun olacaktır. Mart ve Haziran ayları arasında, sukulentlerin büyümesini ve çiçeklenmesini desteklemek için özel olarak üretilen besin ve gübreler kullanılabilir. Bu ürünlerin kullanım talimatlarına dikkat edilmeli ve doğru şekilde uygulanmalıdır. Aşırı gübreleme bitkinin yanmasına neden olabileceğinden dikkatli olunmalıdır.