Euphorbia meloformis

Euphorbia meloformis

Kavun Sütleğen

Aile Ağacı
Yaygın İsmi
Melon Spurge
Bilimsel İsmi
Euphorbia meloformis
Diğer İsimleri
Euphorbia falsa, Euphorbia infausta, Euphorbia pyriformis
Familya
Euphorbiaceae
Çiçek Renkleri
Yeşil, Sarı
Kökeni
Güney Afrika
Yapısı
Küresel
Karşılaşılabilirlik
Yaygın
Hakkında

Euphorbia meloformis Bakımı

Euphorbia meloformis, kaktüs görünümlü bir cüce sütleğendir. Küresel yeşşil bir yapısı, kaburgalarında dikenleri olan bir sukulenttir. Güneşli bir yerde ve kumlu toprakta yetiştirilebilir. Gövdesi 8 ila 12 kaburga'dan oluşur. Genişliği yaklaşık 15 cm olabilirken, 20 cm'e kadar uzayabilir. Genç bitkilerin yaprakları bazen hızla kurur ancak bu normal bir süreçtir ve bitkinin sağlığını etkilemez. Euphorbia meloformis, Euphorbia obesa'ya benzer ancak açtıktan sonra bitkide kuruyan ve kalıcı olan yaklaşık 6cm'lik küçük sarı çiçekleri ile birbirinden ayrılır. Yavaş büyüyen bir sukulenttir. Yavrulayarak gelişir. Baharda sarı renkte çiçekler açar. Küçük boy bir sütleğen olduğu için saksıda bakıma uygundur. Evde, ofiste her yerde kolaylıkla bakımını sağlayabilirsiniz.

Euphorbia meloformis için sukulent bakımı sağlanabilir. Küçük boy bir bitki olduğu için ev içerisinde, saksıda kolaylıkla bakılabilir. Euphorbia meloformis bitkisi, güneş ışığına en az altı saat boyunca maruz kalmaları gerektiği için tam güneş ışığına ihtiyaç duyar. Bölgenizde güneşin yoğunluğuna bağlı olarak, özellikle yazın direkt öğle güneşinden korunmaları gerekebilir. Fazla güneş ışığına maruz kaldıklarında yanıklar veya sararmalar gösterirler. Kış da olsa aydınlık bir yerde konumlandırılmalı. Yeterli güneş ışığı almadığında formunda bozulmalar meydana gelebilir veya baharda çiçek açmayabilir.Bu yüzden, E. meloformis türünü iç mekanlarda yetiştirmek istiyorsanız, bol miktarda güneş ışığı alan bir pencere yakınına koymalısınız. Sulama konusunda, Euphorbia meloformis bitkisi ilkbahar ve sonbahar ayları arasında aktif olarak büyür ve bu dönemde doğru miktarda suya ihtiyaç duyar. Sulama konusunda, Euphorbia meloformis aşırı veya sık sulamadan kaynaklanan kök çürümesine yatkındır. Doğru toprak ve saksı kullanarak bunu önleyebilirsiniz. Kaktüs toprağı tercih edilmeli ve sulama sırasında gerektiği kadar suyu tutarak geri kalanını boşaltan bir karışım olmalıdır. Ayrıca, saksının altında drenaj delikleri olması ve sulama işleminin suyun deliklerden akana kadar devam edilebilir. Böylece bitki fazla suya maruz kalmadan sağlıklı bir şekilde ihtiyacını karşılayabilir. Sulama aralığı, bitkinin toprağının kuruma hızına göre belirlenir ve fazla sulanırsa veya sık sık sulanırsa çürüyebilir. Eğer toprak kurumuşsa, bitkiyi sulamalısınız. Euphorbia meloformis, yarı kurak ve kayalık bölgelere özgü olduğu için, kuraklığı tolere etmek konusunda oldukça başarılıdır. Euphorbia meloformis çiçek açar. Uzun çiçek salkımları sarı çiçekler taşır ve çiçeklenme dönemi sonrasında bile bitkide kalır. Yavrulamaya yatkın bir türdür. Yavruları yeşil yapraklar çıkarır, fakat kısa sürede dökülür. Bu bitkinin gelişiminde normal bir süreçtir. Euphorbia meloformis üretimi tohum veya kesme yöntemiyle yapılabilir. Tohumların hızlı çimlenmesi zordur. Kum karışımı bir toprağa ekebilir. Yeterli nemli ortam sağlanırsa birkaç ay içerisinde çimlenip, büyümeye başlayacaktır. Gövdeden keserek de çoğaltabilirsiniz. Temiz ve keskin bir bıçak almalı ve bitkiyi ortadan ikiye dümdüz kesmek gerekir. Kesilen kısmın yara kısmı kuruduktan sonra derin olmayan bir saksıda köklenmesi sağlanır. Kesik kalan alt parçada yavrulayarak üstünü örter. Son olarak da gelişmiş yavruları ayırarak üretim yapabilirsiniz. Euphorbia meloformis, hafif dokunuşlarla bile sütünü akıtır. Bu süt, zehirli olduğundan üretim ve saksı değişiklikleri eldiven giyilerek ve akşam saatlerinde yapılmalıdır.

Euphorbia meloformis saksı toprağı değişimi ve çoğaltma işlemi için en uygun zaman ilkbahar büyüme dönemidir. Bitkiler Mart'tan kışa kadar tekrar büyümeye başlarlar. Yayılarak büyüyen bir tür olduğu için ağzı geniş bir saksı tercih edilmeli. Sırsız toprak saksılar bu tür için en ideal saksı çeşitlerinden biridir. Euphorbia bitkileri, genellikle 10 C derece altı sıcaklığa karşı hassastırlar. Bu nedenle, soğuk havalarda bitkileri korumak için bazı önlemler almak gerekir. Düzenli gübreleme de bitkinin sağlıklı büyümesine yardımcı olur. Gübreleme işlemi sadece gelişim dönemleri olan bahar aylarında yapılır. Mart ile Haziran arasında kullanılan ürünün talimatlarına göre uygulanabilir. Sadece sukulentler için uygun olan sıvı, konsantre ve katı besin ile gübreler kullanılmalı.

Instagram'da Takip Et
@insukuland