Euphorbia stellispina
- Aile Ağacı
- Bilimsel İsmi
- Euphorbia stellispina
- Diğer İsimleri
- Euphorbia stellaespina
- İsim Kökeni
- Euphorbia stellispina, 1685 yılında, Governer Simon van der Stel ve ekibinin şimdiki Springbok kasabası yakınlarındaki Namaqualand'da kamp kurduğu sırada keşfedildi. Grubun doğa bilimcilerinden biri olan Bay H. Claudis'in bu bitkiyi bulduğu söylenir.
- Familya
- Euphorbiaceae
- Çiçek Renkleri
- Sarı
- Kökeni
- Güney Afrika
- Karşılaşılabilirlik
- Koleksiyonlarda Yaygın Değil
Euphorbia stellispina Bakımı
Euphorbia stellispina, dikenli bir sukulent çalıdır. Bitki, kırmızı-kahverengi dikenlerle ağır silahlanmış yirmiye kadar dal ile büyük, etkileyici bir bitki oluşturur. E. stellispina'nın dikenleri türün özelliği olan ilginç bir yıldız benzeri görünüme sahiptir. Bu diken yapısı bir de Euphorbia pilansii türünde vardır. Fakat E. stellispina'nın boyutu ve kaburga sayısı daha fazladır. Baharla birlikte açan sarı çiçekleri vardır.
Euphorbia stellispina sukulentin ışık ihtiyacını karşılamak önemlidir. Bitkiyi, günde en az 5-6 saat güneş alan bir yerde bulundurun. Ancak yaz aylarında öğlen güneşi, yaprak yanıklarına sebep olabilir. Bu yüzden dolaylı güneş ışığı alan bir yerde konumlandırmak daha sağlıklı olacaktır.Euphorbia stellispina, drenajı yüksek toprakları tercih eder. Sulama esnasında suyun hızlı bir şekilde akıp gitmesini sağlayan, geçirgen bir toprak yapısı idealdir. Sulama sıklığı, toprağın kuruma hızına ve mevsime bağlıdır. Ancak genel olarak toprağın tamamen kurumasını bekledikten sonra sulama yapılmalıdır. Saksının dibinin de kuruduğundan emin olunmalıdır. Euphorbia stellispina'nın sağlıklı büyüyebilmesi için altında drenaj delikleri bulunan bir saksı kullanmak önemlidir. Ayrıca bitki yavruladığı için ağzı geniş bir saksı tercih edilmeli. E. stellispina, çiçek açabilen bir türdür. Bahar aylarında gövdesinden sarı - yeşil renkte çiçekler açar. Euphorbia prona'nın çoğaltmak için yavru vermesi gerekir. Yeni sürgünlerden kesme yöntemiyle üretilebilir. Kesilen parçanın sağlıklı olması ve yaranın kurumasının ardından toprağa dikilerek köklendirme işlemi gerçekleştirilmelidir.
Saksı ve toprak değişimi genellikle bahar aylarında yapılabilir, ancak her yıl düzenli olarak değişim yapılmasına gerek yoktur. Ancak ihtiyaç durumunda bahar aylarında yenilenmesi uygun olacaktır. Mart ve Haziran ayları arasında, sukulentlerin büyümesini ve çiçeklenmesini desteklemek için özel olarak üretilen besin ve gübreler kullanılabilir. Bu ürünlerin kullanım talimatlarına dikkat edilmeli ve doğru şekilde uygulanmalıdır. Aşırı gübreleme bitkinin yanmasına neden olabileceğinden dikkatli olunmalıdır. Euphorbia stellispina, soğuğa karşı toleransı düşük bir türdür. 10 °C'nin altına düştüğünde bitki zarar görebilir. Eğer bulunduğunuz bölgede don olayları sık görülüyorsa, bitkiyi koruma altına almanız önemlidir. Don olaylarına karşı tedbirler alarak bitkinin sağlığını koruyabilirsiniz. Bunun dışında, sukulentler için kış bakımı uygulayabilirsiniz. Kış bakımı için bitkiyi soğuk bir ortamda tutmanız gerekmektedir.