Peperomia caperata 'Red Luna'

Peperomia caperata 'Red Luna'

Aile Ağacı
Bilimsel İsmi
Peperomia caperata 'Red Luna'
Familya
Piperaceae
Çiçek Renkleri
Beyaz
Yapısı
Koyu Bordo Yapraklı
Karşılaşılabilirlik
Çok yaygın değil
Hakkında

Peperomia caperata 'Red Luna' Bakımı

P. caperata türünün bir varyetesidir. En fazla 20 cm'e kadar uzayan bu tür genellikle yayılarak gelişir. Ana türünden farklı olarak, yaprakları koyu bordo renktedir. Yaprakları yaklaşık 4 cm uzunluğunda buruşuk, damarlı - desenli, kalp şeklindedir. Çiçek sapı boyu yaklaşık 8 cmdir. Bu sivri sap ile minik, beyazımsı-yeşil çiçeklerini baharla birlikte açmaya başlar. Çiçeklenmesi kışa kadar sürebilir.

Peperomia caperata 'Red Luna', ışık konusunda hassas türlerden biridir. Doğrudan güneş ışığında olmayı sevmez. Gölgeli bölgelerde de başarıyla yetişebilen bu bitki, özellikle direkt güneş ışığına maruz bırakılmamalıdır. Pencere kenarları veya ışığın filtrelenmiş olduğu bölgeler bu bitkinin mutlu bir şekilde yetişmesi için idealdir. Peperomia caperata, iyi drenaj sağlayan bir toprak karışımını tercih eder. Sukulent ve kaktüs özel karışım toprağı kullanılabilir. Saksı seçimi de önemlidir; kök çürümesini önlemek için saksının altında su birikintisi oluşmasını engelleyen drenaj deliği olan bir saksı tercih edilebilir. 

Red Luna sulama konusunda hassastır. Toprağın kurumasını bekleyip ardından derinlemesine sulama yapmak, bu bitkinin sağlığını korumak için önemlidir. Sık sık sulama, kök çürümesine yol açabilir, bu nedenle toprağın en azından 1/3'ü kuruduğunda sulama yapmak en uygunudur. Peperomia caperata Red Luna, yüksek nem seviyelerini sever. Özellikle kış aylarında iç mekanlarda düşen nem seviyelerine karşı hassas olabilir. Peperomia türleri, ılıman sıcaklıklarda yetişir, bu nedenle 18-24°C arasında bir sıcaklık idealdir. Peperomia caperata türüne büyüme mevsiminde (ilkbahar) gübre verilebilir. Sukulent gübresi kullanmak, bitkinin sağlıklı büyümesine katkıda bulunacaktır. Yazın çok sıcaklarda veya kışın soğuklarda gübreleme yapılmaz. 
Peperomia Red Luna, dal ve yaprak kesimleri ile çoğaltılması kolay bitkilerdir. Çelik ile üretim, yaprak ile üretimden daha kolaydır. Keskin - temiz bir budama makası ile, sağlıklı bir peperomia caperata bitkisinden bir sapın tabanına yakın bir yerden keserek bir sap alınır. Kesimin üzerinde mutlaka bir yaprak olmalı. Oda sıcaklığındaki su dolu bir bardak veya küçük vazoya sap kısmını yerleştirin. Sapın alt kısmı suda kalırken, yaprağı da su yüzeyinin üzerinde durmalıdır. Kesimi pencere kenarına sıcak ve aydınlık bir yere yerleştirin. Doğrudan güneş almamalı. Haftada bir kez suyu yenilemeniz yeterlidir. Birkaç hafta sonra kesimin tabanında küçük kökler büyümeye başlayacak ve sonunda küçük bir bitki ortaya çıkmaya başlayacaktır. Daha sonra, köklere zarar vermeden toprağa dikerek, normal bakımını sağlayabilirsiniz. 

Instagram'da Takip Et
@insukuland