Peperomia griseoargentea

Peperomia griseoargentea

Aile Ağacı
Yaygın İsmi
Ivy Peperomia
Bilimsel İsmi
Peperomia griseo-argentea Yunck.
Familya
Piperaceae
Kökeni
Brezilya
Karşılaşılabilirlik
Koleksiyonlarda Yaygın Değil
Hakkında

Peperomia griseoargentea Bakımı

Kalp şeklinde, gümüş - yeşil tonlarında yaprakları olan bir Peperomia türüdür. Sarmaşık formundadır. Yaprakları desenli ve damarlıdır. Bu yaprak formu ile Karpuz Peperomia türleri (Peperomia argyreia ve Peperomia verschaffeltii) ile karıştırılabilir. Fakat, P. griseorgentea yaprakları daha küçük olup yaprak rengi gümüş tonlarında olduğu için daha soluktur. 

Peperomia griseoargentea bakımı kolaydır. Aşırı sulamaya, uzun süre suya maruz kalmaya karşı tolernası yoktur. Toprak üst yüzeyi nemliyse sulama ertelenmelidir.Toprağın yarısından çoğu kuruduğunda sulama yapılabilir. Sulama esnasında, su tüm toprağa nüfuz etmeli. Kök çürümesini önlemek için su birikimini önleyen iyi drenajlı bir toprak kullanılmalıdır. Peperomia incana, hava geçiren bir toprak karışımında iyi gelişir. Kaktüs ve sukulent türleri bu tür için idealdir.

P. griseoargentea türünün bulunduğu ortam aydınlık olmalı ama doğrudan güneş ışığı almamalıdır. Doğrudan güneş ışığı, yapraklarda yanıklara neden olur. Dolayısıyla, filtrelenmiş ışık veya yarı gölge alanlar idealdir. Yaprak formu bozuluyorsa, yetersiz ışık aldığını gösterir. Bu durumda yer değişiklii yapılmalıdır. Nemi yüksek yerleri sever, fakat orta nemli bir ortamdea da sağlıkla yetişebilir. Peperomia griseoargentea, kökleri çabuk çürüdüğü için uygun saksı seçimi önemlidir. Saksının altında drenaj delikleri olmalı. Saksı, bitki ile orantılı olmalı. Sarmaşı formunda hafif bir bitki olduğu için çok büyük saksılara gerek yoktur. Uzadığı zaman desteklenerek, daha düzenli - toplu durması sağlanabilir.

Çelik ile üretim yapabilmeniz mümkün. Sağlıklı bir anaçtan, dalı keserek köklendirme yapabilirsiniz. Toprağa dikmeden önce yara kısmı kurumuş olması (bu tür için bir - iki gün) yeterlidir.

Peperomia türleri de diğer sukulentler gibi baharda gelişmeye başlar. Üretim, toprak ve saksı değişimi, budama gibi işlemleri bu sürede yapmak daha ideal olacaktır. Yine aynı şekilde Mart - Haziran arasında sukulentler için üretilmiş gübrelerden verilebilir.  Gübre kullanımında talimatlara uymanız çok önemlidir. Aşırı gübreleme, bitkinin yanmasına neden olabilir. 

Instagram'da Takip Et
@insukuland