Tradescantia pallida

Tradescantia pallida

Mor Telgraf Çiçeği

Aile Ağacı
Yaygın İsmi
Purple Heart, Purple Queen,
Bilimsel İsmi
Tradescantia pallida (Rose) D.R.Hunt
Diğer İsimleri
Setcreasea pallida, Setcreasea tampicana, Tradescantia jaumavensis
Familya
Commelinaceae
Çiçek Renkleri
Pembe, Mor
Kökeni
Meksika
Yapısı
Mor Yapraklı
Karşılaşılabilirlik
Çok yaygın
Hakkında

Tradescantia pallida Bakımı

Mor Telgraf Çiçeği, morla kaplı parlak yeşil, ince - uzun yaprakları olan popüler bir bitkidir.  T. pallida'nın yapraklar sivri, mızrak şeklinde, dar eliptik şekilde ve yumuşaktır. Yapraklarının üzeri ince tüylerle kaplı olup en fazla 15 cm uzunluğuna erişebilirler. Baharla birlikte pembe - mor renklerinde çiçek açar. Çiçeklerinin çapı yaklaşık 2 cm'dir. Çiçekleri sabah açıp, akşama doğru kapanır. 

Telgraf çiçeğini düzenli aralıklarla sulamak, sağlıklı büyümesini teşvik eder. Ancak, sulamadan önce toprağın kurumasını beklemek önemlidir. Telgraf çiçeğinin toprağı tamamen kuruduğunda sulama yapılmalıdır. Telgraf çiçeği, aydınlık yerleri ve dolaylı ışık almayı sever. Direkt güneş ışığına (özellikle yazın direkt öğle güneşine) maruz bırakılmamalıdır, ancak yeterli ışık alması önemlidir.  Kışın da dahil olmak üzere, gün içerisinde en az 5-6 saat gün ışığı almalı. Telgraf çiçeği, iyi drenaj yapabilen ve besin bakımından zengin bir toprakta en iyi şekilde gelişir. Bu bitkinin köklerinin çürümemesi için suyun toprakta birikmemesi gerekir.  Ayrıca, drenaj delikleri olmayan bir saksı, suyun birikmesine ve kök çürümelerine yol açabilir. Bu nedenle, drenaj delikleri olan saksılar tercih edilmelidir. Köklerinin rahatça büyümesini sağlayacak genişlikte ve derinlikte bir saksı seçmek önemlidir. Hem yayılan hem de sarmaşık formunda uzayan bir tür olduğu için ağzı geniş bir saksı kullanılabilir.

Bahar ayları, Telgraf çiçeği üretimi için en uygun zamanlardan biridir, çünkü bu dönem bitkilerin aktif büyüme sürecine girdiği ve çoğalmaya hazır hale geldiği zamandır. Telgraf çiçeğini tohumla veya çelik ayırma ile üretim yapabilirsiniz. Tohumla üretim süreci uzun sürdüğü için, çelik ile üretimi tercih edilir. Telgraf çiçeği çoğaltma için en yaygın kullanılan yöntemlerden biri çelikle üretimdir. Bu yöntemle, sağlıklı bir dalını keserek yeni bitkiler elde edebilirsiniz. Telgraf çiçeği, sağlıklı bir şekilde büyüme eğiliminde olsa da, zamanla kontrolsüzce uzayan dallar veya kuruyan kısımlarla karşılaşabilirsiniz. Bu durumda budama, bitkinizin daha düzenli ve sağlıklı bir şekilde gelişmesine yardımcı olabilir.

Tradescantia türleri soğuğa karşı hassas bir bitki türüdür. Eğer kış aylarında, balkonda bırakılırsa, Telgraf çiçeği bitkiniz büyük ihtimalle kuruyacaktır. Havaların soğumasıyla birlikte, içeriye alarak bakımını sağlayabilirsiniz. Eğer sıcak bir ortamda bakılacaksa,yazın uygulanan bakıma devam edilmeli. Sadece, ısıtıcılardan uzak konumlandırılması gerektiğini hatırlatmak isteriz. Telgraf çiçeği için kış bakımı sağlamak istiyorsanız, soğuk bir odada bakmanız yeterli olacaktır. Bu sürede, ayda bir sulama yeterlidir. Farklı yaprak desenleri ve çiçekleriyle ev ve bahçelerimizi süsleyen bu bitkiler, aynı zamanda dayanıklılıkları sayesinde bakım gereksinimlerini minimal tutma avantajı sunar. Doğru toprak, ışık ve sulama ile iç veya dış mekanda, uzun yıllar bakabilirsiniz.

Instagram'da Takip Et
@insukuland