Bir bitkiniz var ve tüm saksılara yavrularını mı bırakıyor? Siz fark etmeden hızlıca büyüyor mu? Eğer bu iki sorunun cevabını arıyorsanız doğru yerdesiniz. Sizi Aşkın Gözyaşı bitkisiyle tanıştırayım. Kolay bakımı ve kolay üretimi ile zahmetsiz bir sukulent türüdür. Birçok değişen şarta karşı toleransı vardır. Aşkın gözyaşı, Kalanchoe (Kalanşo) türüdür ve bir sukulenttir. Yaklaşık 30’dan fazla aşkın gözyaşı türü vardır. Bu türleri ana tür olarak Kalanchoe yerine Bryophyllum şeklinde de görebilirsiniz. En çok bilinen türü Kalanchoe daigremontiana’dır. Bu türü de pembe yapraklarıyla Kalanchoe ‘Pink Butterflies’ izler Aşağıda sizlerle Aşkın gözyaşı bitkisinin bakımını paylaştık. Aşkın gözyaşı sulaması veya toprağı hakkında merak ettikleriniz varsa yazımızın devamını okuyabilirsiniz.
Aşkın Gözyaşı Bakımı
Aşkın gözyaşı, bitki bakmaya başlayanların ilk başta tercih edebileceği bakımı kolay bir bitkidir. Hem hızlı büyümesi hem de kolay yavrulaması, bitkilere alışmak isteyenler için iyi bir tercih olacaktır. Aşkın gözyaşı ismini, yapraklarının kenarlarında çıkan bitkiciklerden almıştım. O taneler çok narindir ve en küçük sarsıntıda da damlar gibi düşecektir. Aşkın gözyaşı Kalanşo türüdür ve çok fazla türü vardır. Yabancı kaynaklarda bu bitkiler için Mother of Thousands veya Mother of Millions isimleriyle karşılaşabilirsiniz. Ikisi de aşkın gözyaşı bitkisidir, fakat yaprak şekillerine göre iki kategoriye ayrılmıştır. Mother of Thousands diye geçen türlerin yaprakları daha geniştir ve yapraklarında boylu boyunca gözyaşları oluşurken, Mother of Millions türlerinin yaprakları daha ince ve dardır. Yapraklarda oluşan gözyaşları sadece bitkinin uç kısımlarında oluşur. Her iki tür sınıfının da bakımı aynıdır. Peki Aşkın Gözyaşı bakımı nasıl olmalı? Aşkın gözyaşı aydınlık ve esintili yerleri sever. Toprak kurumaya yakın sulanmalıdır, toprakta az da olsa nemi seven bir türdür. Kış bakımı ile birlikte aldığı güneş yeterli olunca çiçek açacaktır. Balkon, bahçe veya ev içinde bakıma uygundur. Balkonda veya bahçede bakımı sağlanacaksa, yakıcı öğlen güneşinden korunmalı. Bazı türler güneş veya soğuk aldığında yaprakları kızarır. Aşkın gözyaşı çok yıllık, arsız bir bitkidir. Topraksız bile kök verir. Kalanşo Aşkın gözyaşı bakımının detaylarını aşağıda sizlerle paylaştık. Aşkın gözyaşı türlerini merak ediyorsanız sayfanın altındaki Alakalı Bitkiler kısmına bakabilirsiniz.
Aşkın Gözyaşı Sulaması
Aşkın Gözyaşı bitkisinin susuzluğa karşı toleransı varken, çok sulama yapılması durumunda da kolay çürüyebilecek bir bitkidir. Toprağının nemli kalmasını sever. Toprak tam kurumaya yakın sulama yapabilirsiniz. Eğer, sulama konusunda endişeleriniz varsa; toprağın dibi dahil tamamen kurumasını da bekleyebilirsiniz. Bir aparat veya parmağınızla kontrol ederek, toprağın kuruyup kurumadığını anlayabilirsiniz. Sulama yapmanız durumunda, suyun tüm saksıya nüfuz etmesi gerekir. Aşkın gözyaşı bitkisini oda sıcaklığındaki bir suyla sulayabilirsiniz. Çok soğuk veya çok sıcak sular bitkinin şoka girmesine neden olabilir. Yazın bitkiler daha sık sulanma ihtiyacı duyarken, kışın ise ayda bir sulamanız yeterli olacaktır. Yazın, aşkın gözyaşı sulaması için belirli bir aralık vermek mümkün değildir. Bitkinin bir sonraki sulaması, tamamıyla bitki için sağlanan koşullara bağladır. Bitkinin saksısı, aldığı ışık, konumu, bulunduğunuz bölgedeki sıcaklık; bitkinin sulanma zamanını belirler. Aynı ev içerisinde, farklı konumlandırılmış bitkilerin bile sulama aralıkları farklılık gösterir. Kışın sulamaları bitkinin nerede olduğuna bağlıdır. Soğuk bir ortamda bakılıyorsa ayda bir sulama yeterli olacakken, sıcak ortamda bakılıyorsa yazın uygulanan bakıma devam edilmeli. Aşkın gözyaşı bitkisi ihtiyacından daha fazla sulanması durumunda çürümeye başlayacaktır. Aşkın gözyaşı yumuşak dökülen yapakları varsa, bitkinin çürümeye başladığını anlayabilirsiniz. Kökte, çürüme tamamıyla gerçekleşmediyse, bitkiyi gölge bir yerde birkaç gün bırakıp daha sonrasında kuru bir toprağa tekrardan dikebilirsiniz.
Aşkın Gözyaşı Toprağı Nasıl Olmalı?
Aşkın gözyaşı bir sukulent türü olduğu için drenajı iyi olan hızlı kuruyan bir toprak tercih edilmeli. Drenajı iyi olan topraklar, sulama yapıldığında sadece bitkinin ihtiyacı olan suyu alıp, fazlalığı atmaya yardımcı olur. Buna ek olarak, sulansa bile toprak sertleşmez. Bu da bitkinin köklerinin daha rahat yayılmasına yardımcı olur. Drenajı iyi olan kaktüs-sukulentler için olan karışım topraklarından tercih edebilirsiniz. Bahçe toprağı veya sadece torfların su tutma özelliği çok fazla olduğu için, bu topraklara dikilen Aşkın Gözyaşı bitkisi çürüme gösterecektir. Her kaktüs toprağı kaliteli olmuyor. Bu yüzden, toprak almadan önce araştırmanızı, içeriğine bakmanızı tavsiye ederiz. Kaliteli kaktüs toprakları ev içerisinde bile sineklenme yapmayacaktır. Aşkın gözyaşı bitkisi için sık toprak değiştirmenize gerek yoktur. Eğer saksı bitkisinin gelişimini engelleyecek kadar küçük kaldıysa, bahar ayında saksı, toprak değişimi yapılabilir. Kışın veya bitki çiçekteyken toprak değişimi yapılmamalı. Fakat ilk defa Aşkın Gözyaşı bitkisine bakacaksınız, hangi mevsim olduğu fark etmeksizin toprağı değiştirilmeli. Kullanılan toprak hakkında bilgimiz olmadığı için, bitki toprağında bulunan hastalıklar zamanla tüm bitkiye yayılabilir ve hatta diğer bitkilere de sıçrayabilir.
Aşkın Gözyaşı Saksısı Nasıl Olmalı?
Aşkın gözyaşı için istediğiniz bir saksı tercih edebilirsiniz. Aşkın gözyaşının, yaprak uçlarındaki bitkicikler döküldüğü yerde köklenir ve büyür. Bu yüzden, ağzı geniş bir saksı tercih ederseniz, aşkın gözyaşının yapraklarından dökülenler saksı dibine düşecektir ve saksınız gürleşecektir. Bu bitkicikler köklenip, büyüdükten sonra isterseniz aynı saksıda bakabilir isterseniz de ayırabilirsiniz. Kaktüs ve sukulentler için sağlıklı bir ortam sunduğu için boyasız toprak saksılar tercih edilir. Bu tarz saksılar hava aldığı için toprak daha hızlı kurur ve bu da bitkilerin çürümesini engeller. Fakat, bu şart değildir. Tüm bitkiler için altında drenaj deliği olan saksılar tercih edilmeli. Eğer delik yoksa, kendiniz de delebilmeniz mümkün. İnternette her saksı türü için delik açma videoları mevcut. Eğer delmek istemiyorsanız da topraktan önce drenaj sağlamanız lazım. Saksının dibine bir parmak kadar lav kırığı taşı dizmeniz yeterli olacaktır.
Aşkın Gözyaşı Güneş Sever Mi?
Aşkın gözyaşı bitkisi ev içerisinde veya dışarısında bakılabilir. Ev içerisinde bakılacaksa, sağlıklı gelişebilmesi için gün içerisinde yeterli güneş ışığı almalı. Dışarıda bakılacaksa, her ne kadar güneşe karşı toleransı olsa da yazın direkt öğle güneşi yakıcı olabilir. Sabah veya akşam güneşi aldırılabilir. Aldığı ışık yetersiz olursa formu bozulur. Kışın dinlenme döneminde olsalar da gün içerisinde 4-5 saat gün ışığı almalı.
Aşkın Gözyaşı Çiçek Açar Mı?
Evet. Aşkın gözyaşı da çiçek açan bir türdür. Gövdesinden çıkaracağı bir dal üzerinde 5-6 tane tomurcuk çıkaracaktır. Bu tomurcuklar açtığında çiçekleri aşağıya bakacaktır. Ters lale görünüme sahiptir. Çiçeklerinin rengi pembe - kırmızı tonlarıdır. Aşkın gözyaşının çiçek açabilmesi için doğru bakımı sağlanmış olması gerekir. En önemlisi, yeterli güneş ışığı almasıdır. Ev içerisinde bakıldığında güneş ışığını dolaylı olarak alacağı için çok nadir çiçek açacaktır.
Aşkın Gözyaşı Nasıl Çoğaltılır?
Aşkın gözyaşı, üretimi en kolay bitkilerden biridir. Siz istemeseniz bile o kendi kendine çoğalacaktır. Aşkın gözyaşının yapraklarında sıra sıra gördüğümüz bitkicikler çok narindir. En küçük bir sarsıntıda bile o taneciklerden düşen mutlaka olacaktır. Eğer saksının ağzı genişse, düşen bu taneler orada köklenip gövde verecektir. Düşen taneleri isterseniz başka saksıya da alabilirsiniz. Bunun dışında uzamış olan gövdeden bitkinizi keserek, kesilen kısım da köklenerek yeni bir bitki elde edilebilir. Kesme işleminde kullanacağınız aparatların hijyenik olması önemlidir. Kesilen kısımlar açık yara gibi düşünebilir. Enfeksiyon kapmaları durumunda sadece kesilen parça değil ana bitki de hastalanabilir. Kesilen parça birkaç gün gölge bir yerde kurutulduktan sonra kuru bir toprağa dikilmeli. Kök verene kadar düzenli olarak nemlendirilmeli. Kök verdikten sonra normal bakımı sağlayabilirsiniz. Son olarak, üzerinde taneleri bulunan bir yaprağı da toprağa yatırabilirsiniz. Zaten, daldaki yaprak üzerinde bile taneciklerin köklendiğini görebilirsiniz. Köklenmesini beklemeden de siz toprağa yerleştirdiğinizde, kök vermeye başlayacaklardır. Aşkın gözyaşı üretimi için en uygun zaman gelişim dönemleri olan bahar mevsimidir. Mart ayından sonra üretim yapılabilir.
Aşkın Gözyaşı Kış Bakımı
Sukulentlerin çoğu kış dönemi dinlenmeye girer. Aşkın gözyaşı da kışı dinlenerek geçiren bitkilerden biridir. Bahar döneminde gelişime başlarlar ve sonbahar dahil bu süreç devam eder. Soğuklarla bitki artık bitki gelişimini keser. Bu süreçte soğuk bir ortamda bakılacaksa, toprak çok yavaş kuruyacağı için ayda bir sulama yapılması yeterli olur. Hava sıcaklığına bağlı olarak Kasım ortası itibariyle kış bakımına başlanabilir. Balkonda veya soğuk bir odada bakılabilir. Bir odada olacaksa eğer, gün içerisinde yeterli güneş ışığı almalı ve ortam düzenli olarak havalandırılmalı. Fakat, bitki sıcak bir ortamda bakılacaksa kış bakımı sağlamamış olursunuz ve toprak çok hızlı kuruyacağı için yazın uygulanan bakıma devam edilmeli. Sıcakta bakılan bitkilerin de yeterli güneş ışığı alması gerekir. Yeterli güneş ışığı almayan bitkilerin formunda bozulmalar olur. Sıcak odada bakıldığında, ısıtıcılardan uzak konumlandırılmalılar. Kışın, soğuk alan bitkiler baharda daha kolay çiçek açarlar. Kışın, üretim veya toprak değişimi ertelenmelidir. Kış dinlenme süreci Kasım ile Şubat ayını kapsar. Şubattan sonra, bulunduğunuz bölge de hava sıcaklığı artıyorsa sulama sıklığını arttırabilirsiniz. Sulama yapmadan önce de mutlaka yukarıda “Sulama” kısmında bahsettiğimiz gibi toprak kontrolü sağlanmalı.
Aşkın Gözyaşı Gübre Kullanımı
Aşkın gözyaşı için sukulentler için kullanılan katı gübre veya sıvı besinler kullanılabilir. Gübreleme bitkilerin gelişim dönemlerinde yapılarak, bitkinin gelişimine destek alması sağlanır. Mart ve Haziran arasında ayda en fazla 2 kez olacak şekilde gübreleme yapılabilir, besin verilebilir. Çok fazla veya yanlış gübre kullanımı bitkinin köklerini yakacaktır. Bu yüzden, bir ürün aldıktan sonra mutlaka kullanma talimatları dikkate alınarak uygulanmalı. Sukulentler için solucan gübresi tercih edebilirsiniz.
Aşkın Gözyaşı Neden Dik Durmaz?
Aşkın gözyaşı, özellikle Kalanchoe daigremontiana türü geliştikçe odunsu bir gövdeye dönüşür. Bitkinin bu şekilde gelişebilmesi için bakımının doğru sağlanması gerekir. Bitkilerin formlarını etkileyen en büyük unsur, bitkinin aldığı güneş ışığıdır. Bitki ne kadar çok güneş ışığını doğrudan alırsa, o kadar sağlıklı bir gövdeye sahip olur. Eğer alınan güneş ışığı yetersiz olursa, bitki gövdesi güneşe ulaşma isteğinden dolayı ince ve seyrek büyüyecektir. İnce büyüdüğü için, görmek istediğimiz o dik duruşu sergilemek yerine, sağa sola yatacak. İnce gövdeli bitkilerin kırılma olasılığı da oldukça fazladır. Eğer bitkinizin çelimsiz bir gövdesi var, öncelikle yapmanız gereken yerini değiştirmektedir. Yeterli güneşi aldığında, yeni çıkan yavrular veya uzayan kısım ana formunda olacaktır. Formu bozuk olan kısımlar maalesef düzelmeyecektir. Böyle bir durumda, çelimsiz kısmı bitkiden ayırarak, yeni çıkan kısımların sağlıklı olmasını sağlayarak, bitkinin eski görüntüsüne kavuşmasına yardımcı olabilirsiniz.
Yukarıda sizlerle Aşkın Gözyaşı bakımını ve detaylarını paylaştık. Çok kolay bakabileceğin ve üretebileceğiniz bir türdür. Kurudukça sulama, drenajlı toprak ve yeterli güneş ile hızlı büyüyecektir. Eğer bir aşkın gözyaşınız varsa, bir yıl sonra siz istemeseniz bile çoğalacaktır. Toprak olmadan bile kökü kolaylıkla verir. Aşkın gözyaşı bitkisi hakkında merak ettikleriniz için aşağıya yorum bırakabilirsiniz.
Yorumlar