Çöl kaktüslerini aratmayan sevdiğimiz Euphorbia bitkisi. Tabi ki çiçeklerini de unutmamak lazım. Euphorbia, birçok farklı form ve boyutta mevcut olan geniş ve çeşitli çiçek açan bir bitki ailesidir. Sütleğen olarak da bilinen Euphorbia türleri, dünya genelinde 2000'den fazla çeşide sahip olup, her biri kendi benzersiz özelliklerine sahiptir. Küçük, saksıda yetişen süs bitkilerinden devasa ağaç benzeri yapılarına kadar, Euphorbia türleri çarpıcı çeşitlilik sunar. Euphorbia'lar her ne kadar kaktüs olarak düşünülse de bir sukulenttir. Euphorbia bitkilerini tam olarak anlamak ve başarıyla yetiştirmek için, bu bitkilerin temel özelliklerini, bakım ihtiyaçlarını ve potansiyel zorluklarını bilmek önemlidir. Bu yazıda Euphorbia bakımından detaylı bir şekilde anlatacağız. Euphorbia dünyasına hoş geldiniz...
Euphorbia Türleri Nelerdir?
Euphorbia ailesi, tüm dünyada bulunan 2000'den fazla türü içerir ve her biri kendi benzersiz özelliklerine sahiptir. Bodur, yayılarak büyüyen türlerden dikenli veya büyük ağaç benzeri türlerine kadar bir dizi farklı formda bulunabilir. Euphorbia bitkileri genellikle kalın, etli saplara sahip olup, su depolama yetenekleri ile bilinirler. Bu saplar, bitkinin susuz dönemlere toleransını artırır. Euphorbia bitkileri genellikle kalın, etli saplara sahip olup, su depolama yetenekleri ile bilinirler. Bu saplar, bitkinin susuz dönemlere toleransını artırır.
Euphorbia türlerinin çoğuna ulaşmak mümkün değildir. Bazı türleri çok nadir olmakla birlikte soyu tükenmekte olanlar da vardır. Popüler Euphorbia türleri ise: Euphorbia bupleurifolia, Euphorbia clava, Euphrobia cooperi, Euphorbia handiensis, Euphorbia horrida, Euphorbia globosa, Euphrobia ingens, Euphorbia lactea, Euphorbia meloformis, Euphorbia milii (Dikenler Tacı),Euphorbia obesa, Euphorbia polygona, Euphorbia tirucalli (Kalem Kaktüs), Euphorbia trigona (Süt Ağacı) ...
Euphorbia Nasıl Bakılır?
Euphorbia, Euphorbiaceae familyasına aittir. Birçok türünün çöl kaktüslerini andıran yapısı olsa da Ephorbia türleri sukulenttir ve sukulent bakımı sağlanması gerekir. Türler genellikle Afrika ve Madagaskar'ın tropikal ve subtropikal bölgelerinde bulunur. Euphorbia adı Numidya kralı II. Juba’nın Yunan doktoru Euphorbus'tan gelir; kendisi Anthony ve Cleopatra'nın kızıyla evlenmiştir.
Euphorbia türleri gövdesinde süte benzeyen beyaz lateks barındadır. Bu yüzden sütleğen olarak da isimlendirilir. En küçük darbede bile bu beyaz sıvı anında akar. Bu lateks, en tahriş edici bitki maddelerinden biridir ve bu yüzden bu sütün akması durumunda kurumasını bekleyebilir veya müdahele edilmesi gerekiyorsa eldiven takılmalıdır.
Euphorbia türleri bol ışığı tercih eder. Suyu tutan kalınlaşmış sapları nedeniyle susuz dönemlere toleranslıdır. Ancak, düzenli sulama, sağlıklı büyümeyi teşvik eder. Euphorbia bitkileri düşük besin ihtiyaçlarına sahiptir. Büyüme dönemlerinde, bitkiye gübre uygulanabilir. Euphorbia’ların sağlıklı gelişimi ve çiçek açmasını desteklemek için doğru bakım önemlidir. Aşağıda sizlerle Euphorbia bakımını detaylı bir şekilde anlattık.
Euphorbia Sulaması Nasıl Olmalı?
Euphorbia sukuleti için doğru sulama tekniği, bitkinin sağlıklı ve güzel kalmasını sağlamanın anahtarlarından biridir. Öncelikle Euphorbia türü kurak bölgelerde endemik olduğu için, az suyla yetinebilen ve aşırı sulamadan zarar görebilen bitkilerdir. Sulama sıklığı ve miktarı, bitkinin yaşadığı ortamın koşullarına ve bitkinin türüne bağlı olarak değişkenlik gösterebilir.
Euphorbia toprakları tamamen kuruduğunda sulama yapılması gerekir. Toprak dibinin de kurumuş olması gerekir. Tam kuruma göstermeden sulanması durumunda kök çürümesi kaçınılmaz olur. Bunu engellemek adına, eğer alışkın değilseniz bir aparat yardımıyla toprak dibi kontrol edilerek sulama yapabilirsiniz. Eğer, toprak nemli ise sulama ertelenmeli.
Sulama yaparken, su tüm saksıya nüfuz etmesi, doyana kadar su almasını sağlamak önemlidir. Bunun için, suyun saksının altından çıkana kadar yavaş bir şekilde sulama yapılması önerilir. Ancak, drenaj deliği olmayan bir saksı kullanılırsa; saksının altında biriken suyun dökülmesi, köklerin su içinde kalmamasını sağlamak için önemlidir.
Çürüme veya mantar hastalıklarını engellemek için sütleğenleri sularken, suyun bitkinin yapraklarına ve gövdesine değmemesine özen gösterilmeli. Su, bitkinin kök bölgesine doğrudan uygulanmalıdır. Bu aynı zamanda yapraklar üzerinde güneş yanıkları oluşmasını da engelleyecektir. Bu durumu önlemek için ayrıca sabah veya akşam sulama yapabilirsiniz. Böylece, toprağın daha uzun bir süre nemli kalmasını da sağlayabilirsiniz.
Euphorbia Ne Sıklıkla Sulanmalı?
Euphorbia türlerinin hem gelişimini desteklemek hem de çiçek açmasını sağlamak için doğru sulama oldukça önemlidir. Eğer, doğru aralıklarla sulama yapılmazsa bitki kurumaya başlayabilir veya fazla sulama yüzünden çürüyebilir.
Sütleğenler için belirli bir sulama aralığı belirlemek mümkün değil. Bu türlerin sulama sıklığını bitkiye sağlanan bakım belirler. Bitkinin boyutu, saksısı, bulunduğu konum, aldığı güneş vb. birçok faktöre bağlıdır. Aynı ev içerisinde bile farklı konumlandırılan iki Euphorbia türünün sulama aralığı değişkenlik gösterebilir.
Aslında, yukarıda bahsettiğimiz bu faktörlerin hepsi toprağın kurumasını etkiler. Bu yüzden, Euphorbia’ların toprağı tamamen kurumasını bekledikten sonra sulanmalıdır. Euphorbia’lar bir sukulent olduğu için yaz - kış sulanması gerekir. Yazın toprak kuruduğunda hemen sulama yapılırken, kışın ise sulama sıklığı uygulanan bakıma göre değişiklik gösterir. Kış bakımı uygulanıyorsa, ayda bir kez sulamak yeterli olacakken, sıcak bir yerde konumlandırıldığında yaz bakımına devam edileceği için yukarıda bahsettiğimiz şekilde sulama yapılmalıdır.
Euphorbia Toprağı Nasıl Olmalı?
Doğru toprak seçimi, Euphorbia bitkilerin sağlıklı ve güzel büyümesi için kritik öneme sahiptir. Sütleğenler, su birikmesine ve kök çürümesine duyarlıdır, bu yüzden iyi drenajlı bir toprak seçmek önemlidir. Bu, suyun toprağın yüzeyinde birikmesini önler ve bitkinin köklerinin hava almasını sağlar. Kum, perlit gibi malzemeleri içeren bir toprak karışımı, bu bitkiler için iyi bir seçenek olabilir.
Euphorbia için kaktüs - sukulentler için karışım topraklarından kullanabilirsiniz. Bu topraklar geçirgen yapıda olduğu için sulama anında, toprak ihtiyacı olan suyu alıp fazla suyun atılımını sağlar. Özellikle de drenaj deliği varsa, su hemen atılacağı için bitkinin çürüme ihtimalini büyük ölçüde azaltır. Bu karışım topraklarını satın alabilir veya kendiniz de hazırlayabilirsiniz.
Euphorbia Toprağı Ne Zaman Değiştirilir?
Euphorbiatürleri çok hızlı büyüyen türler olmadıkları için sık toprak değişimine ihtiyaç yoktur. Ancak, bitki büyüdükçe veya toprağın besin değerleri azaldıkça, bitkiyi taze ve besleyici bir toprakla yeniden doldurmak önemlidir. Euphorbia toprak değişimi gelişim dönemleri olan bahar aylarında yapılır. Bu dönemde değişim yapmak en sağlıklısıdır ama soğuklar gelene kadar toprak değişimi yapılabilir. Kışın, gelişim durduğu ve bitkiler dinlenme döneminde olduğu için ihtiyaç duymazlar. Ama, bitki yeni alınmışsa toprak içeriğini bilmediğimiz için bitki ortama alıştıktan sonra en kısa sürede toprak değişimi yapılmalı.
Euphorbia Güneş Sever Mi?
Çoğu sütleğen türü, doğal olarak güneşli bölgelerde yetişir ve bu nedenle bol miktarda aydınlık ışığa ihtiyaç duyar. Ancak, doğrudan güneş ışığının bazı Euphorbia türlerinde yaprak yanıklarına neden olabilir. Özellikle, öğle saatlerinde güneş ışığının yoğunluğu nedeniyle, bitkinin aşırı güneş ışığından korunması gerekir. Yaz ayları için sabah güneşi alan bir yerde bitkinin bakımı sağlayabilirsiniz.
Euphorbia bitkileri, genellikle günde en az 6 saat aydınlık bir ortama ihtiyaç duyar. Yeterli ışık almadığında, bitkinin büyümesi yavaşlarken formu bozulabilir veya çiçek açması engellenebilir. Eğer gövdesi incelerek uzamaya başladıysa; bu, bitkinin ışık arayışında olduğunun bir işaretidir. Bu durumda, bitkiyi daha aydınlık bir yere taşımak önemlidir.
Euphorbia türlerinin hemen hemen hepsi doğrudan güneşi severken, bazı türler dolaylı güneş tercih edebilir. Bu yüzden, bitkinizin türüne bakarak ışık ihtiyacını karşılamak daha sağlıklı olacaktır. Euphorbia’lar ani ışık değişikliklerine duyarlıdır ve bu, bitkinin stresli hale gelmesine ve yapraklarını dökmesine neden olabilir. Bu nedenle, bitkiyi yeni bir ışık koşuluna adapte etmek için zaman ayırıp alıştırarak yapmak önemlidir. Bu, özellikle bitkiyi daha aydınlık bir yere taşımayı planlıyorsanız geçerlidir.
Euphorbia Saksısı Nasıl Olmalı?
Doğru saksının seçilmesi, Euphorbia’yı sağlıklı yetiştirmenin önemli bir parçasıdır. Öncelikle, Euphorbia’nın türüne göre saksı tercihi yapılması gerekir. Sütleğenler genellikle derin köklere sahiptir ve bu nedenle derin saksılara ihtiyaç duyarlar. Ancak, bitkinin boyutuna göre saksı seçmek önemlidir. Yayılan türler için ağzı geniş, bodur saksılar tercih edilmeli. Çok büyük bir saksı, toprağın gereğinden fazla suyu tutmasına ve bitkinin köklerinin boğulmasına neden olabilir. Saksının, bitkinin kök sistemine uygun olması ve bitkinin büyüme hızına bağlı olarak zamanla büyütülmesi önerilir.
Euphorbia bitkileri için genellikle toprak saksılar önerilir. Bu tür saksılar, suyu iyi bir şekilde emer ve köklerin havalandırılmasına yardımcı olur, bu da bitkinin sağlıklı büyümesine yardımcı olur. Plastik saksılar ise suyu emmezler ve bu nedenle su birikimine yol açabilir, bu da kök çürümesine neden olabilir. Fakat, bu bir şart değildir. Sulama doğru yapılırsa, her türlü saksı kullanılabilir.
Euphorbia bitkileri aşırı sulamaya karşı duyarlıdır ve bu nedenle saksının iyi drenaj delikleri olması önemlidir. Bu, fazla suyun saksıdan kolayca akmasını ve köklerin su içinde kalmamasını sağlar. Eğer saksı altında drenaj deliği yoksa kendiniz de bir- iki tane delik açarak kolayca sağlayabilirsiniz. Bunun dışında topraktan önce bir sıra lav kırığı - ponza taşı koyarak da drenaj sağlanabilir.
Euphorbia bitkileri genellikle yavaş büyürler ve bu nedenle sık sık saksı değişikliğine ihtiyaç duymazlar. Ancak, bitki saksısını doldurduğunda veya drenaj deliklerinden kökler çıktığında, bitkiyi bir boy büyük bir saksıya taşımak gereklidir. Euphorbia saksı değişikliği bahar aylarında yapılır.
Euphorbia Çiçek Açar Mı?
Euphorbia ailesi, son derece çeşitli bitki türlerini içerir ve neredeyse hepsi çiçeklenir. Euphorbia çiçekleri, bitkinin türüne göre değişir. Kimi büyük - gösterişli açarken kimi de minik belli belirsiz ama birden fazla çiçek açabilir. Bazı türler ise doğal ortamı dışında çiçeklenmez. Bazı türlerinin ise çiçeklerini hiç görmeyiz (örneğin, Euphorbia trigona veya Euphorbia lactea). Euphorbia’nın çiçek açması, doğru bakım koşullarına bağlıdır. Genel olarak Euphorbia türleri sarı renkte çiçek açar. Ama beyaz, yeşil, pembe, kahverengi, turuncu, kırmızı renkte de çiçeklenen türleri vardır.
Euphorbia türleri baharla birlikte çiçeklenmeye başlar ve kış sonuna kadar devam eder. Çiçek açan bitkilerin gelişimi çiçek kuruyana kadar durur. Bitkinin gelişimini desteklemek için kuruyan çiçek dallarını kesebilirsiniz. Peki Euphorbia nasıl çiçek açar?
- Euphorbia bitkileri genellikle bol ışık ister. İdeal olarak, bitkinizi güneş ışığı alan bir pencere kenarında veya dış mekanda güneşli bir yerde tutun. Ancak, direkt öğle güneşinin yapraklarda yanmalara neden olabileceğini unutmayın. Yeterli güneş almadığında bitki formu bozulabilir ve bitki çiçek açmayabilir.
- Bu bitkiler suyu tutan kalınlaşmış yaprakları ve kökleri nedeniyle susuz dönemlere toleranslıdır. Ancak, çiçeklenmeyi teşvik etmek için düzenli sulama gereklidir. Toprağın kurumasına izin verdikten sonra bitkiyi sulayın. Çiçeklenme döneminde bitkinin sulama ihtiyacı vardır. Eğer bitki susuz kalırsa, çiçekler kurumadan dökülebilir.
- Çiçeklenme dönemlerinde ek besinlerle çiçeklenmeyi destekleyebilirsiniz. Bahar aylarında düzenli olarak dengeli bir gübre kullanarak bitkinin besin ihtiyaçlarını karşılayabilirsiniz.
- Budama, bitkinin çiçeklenmeyi teşvik etmesine yardımcı olur. Ölü veya sağlıksız görünen dalları ve yaprakları kesin.
- Kışın soğuk bir ortamda bakarak kış bakımı sağlanırsa, baharla birlikte çiçeklenme süreci desteklenebilir. Fakat, Euphorbia’lar diğer sukulentler kadar soğuğa karşı toleransı yoktur. Bu yüzden bu süreçte dikkatli olmak gerekir.
Kimi Euphorbia türleri ilk senesinde açabilirken kiminin çiçeklenmesi için yaş alması gerekebilir. Bu süreçte en önemli olan bakımını doğru sağlamaktır. Çiçek açmadığı için aşırı yapılan uygulamaların bitkiye zarar vereceğini unutmamak gerekir.
Euphorbia Üretimi Nasıl Olur?
Sütleğen üretimi için en uygun mevsim bahar aylarıdır. Euphorbia bitkileri genellikle iki yöntemle çoğaltılır: tohumdan yetiştirme ve çeliklerle üretme.
- Euphorbia tohumdan üretimi
Tohumdan Euphorbia yetiştirmek, bitkinin genetik çeşitliliğini korur. Bu süreç daha uzun sürebilir. Ayrıca Euphorbia tohumu bulmak diğer sukulent bitkilerine daha zordur. Euphorbia tohumları, iyi drenajlı toprakta en iyi şekilde büyür. Tohumları toprak yüzeyine serpip hafifçe bastırılır. Tohumları tamamen örtmemek gerekir, ışığa ihtiyaçları vardır. Toprağı hafifçe sulayın. Tohumlar sıcak ve aydınlık bir yerde tutulmalı. Soğuk bir ortam filizlenmeyi geciktirir. Tohumdan üretimde ortamı nemli tutmak önemlidir. Bir poşet veya kapakla üretim yapılan kabı nemli tutabilirsiniz.
- Euphorbia çelikten üretim
Çelikler ile Euphorbia üretimi, bitkiyi hızlı ve etkili bir şekilde çoğaltmanın bir yoludur. Euphorbia bitkisinde bitkiye oranla uzun ve sağlıklı bir dal kesilir. Euphorbia sütü akacağı için dikkatli olunması gerekir. Bitkinin yara kısmı kurumaya bırakılır. Kuruduktan sonra, çelik iyi drenajlı bir toprak karışımına dikilir. Kesilen dalla orantılı bir üretim saksısı tercih edilebilir. Kök verene kadar, bitki toprağı nemli tutular. Bitki toprağı saracak kökü verdikten sonra yukarıda bahsettiğimiz gibi bakımını sağlayabilirsiniz.
Euphorbia lateksi (sütü) temas sonucu tahrişe sebep olabillir. Özellikle güneş altında bu tahriş derecesi artabilir. Bu yüzden sütleğenlerin çoğaltımı akşam saatlerinde yapılması tavsiye edilir.
Euphorbia Sukulente Gübre Verilir Mi?
Gelişimlerini destelemek adına, sukulentlere besin ve gübreler verilebilir. Fakat, bu takviyeler sukulentler için uygun olması gerekir. Salon bitkileri vb. için üretilen gübreler Euphorbia’lar için uygun değildir. Evde hazırlanan kürler birçok hastalığa sebep olabileceği için tavsiye edilmez. Ayrıca, bu kürler sineklenme yapar ve toprağın kalitesini bozar.
Euphorbia gübreleri sıvı veya katı olabilir. Bu türler ilkbahar aylarında aktif büyüme dönemindedir ve bu dönemde gübreleme yapılabilir. Mart ve Haziran arası gübreleme yapılabilir. Bu süre zarfında, bitkiyi genellikle ayda bir - iki kez gübrelemek yeterlidir. Kışın ise bitki genellikle dinlenme dönemine girer ve bu dönemde gübrelemeye gerek yoktur.
Euphorbia bitkileri aşırı gübrelemeye duyarlıdır ve bu, bitkinin yapraklarının sararmasına ve düşmesine en kötüsü de köklerin yanmasına neden olabilir. Bu nedenle, gübrenin paket talimatlarını dikkatlice takip etmek ve bitkiyi sadece gerektiği kadar gübrelemek önemlidir. Euphorbia bitkileri, kompost veya solucan gübresi gibi organik gübrelerden de yararlanabilir. Bu tür gübreler, bitkiye yavaşça besin sağlar ve aynı zamanda toprağın yapısını ve drenajını iyileştirir.
Euphorbia Kış Bakımı
Sukulent türlerinin gelişimi bahar ile başlar kışa kadar devam eder. Kışın da gelişim durur ve bitkiler dinlenme dönemine girer. Kış bakımı ile Euphorbia türlerinin gelişimini desteklerken aynı zamanda çiçeklenme şansını da arttırabilirsiniz. Kış bakımı Kasım ortası ile Mart ayına kadar süreci kapsar. Tabi ki de hava şartlarına göre bu süre değişkenlik gösterebilir.
Genel çerçevede kış bakımına bakarsak, bu süreçte bitkiler soğuk bir ortamda bakılır ve bitkinin sulama ihtiyaçları önemli ölçüde azalır.. Toprak çok yavaş kuruyacağı için sukulentleri ayda bir sulamak yeterlidir. Kış bakımında da bitkiler aydınlık bir yerde konumlandırılmalı. Bitki ışıkları ile destekleyebilirsiniz. Balkonda veya soğuk bir odada bu süreci atlatabilmeniz mümkün. Fakat, Euphorbia türlerinin birçoğu, ılıman iklimlere adapte olmuşlardır ve düşük sıcaklıklarda zarar görebilir.10 C derece altına karşı toleransı azdır. Özellikle don olayları görünüyorsa, mutlaka bitkinizi korumanız gerekir.
Eğer soğuk bir ortam sağlayamazsanız, ev içerisinde aydınlık bir yerde yazın uyguladığınız bakıma devam edebilirsiniz. Toprak sıcak ortamda hızlı kuruyacağı için, yine tamamen kurumadan sonra sulama yapılmalı. Kapalı ortamda mutlaka havalandırılmalı, yeterli ışık almalı ve ısıtıcılardan uzak konumlandırılmalıdır.
Kış bakımı sürecinde gübreleme, toprak veya saksı değişimi yapılmaz. Eğer, bitkinizi yeni almadıysanız bu uygulamaları bahara ertelemeniz daha sağlıklı olacaktır. Kış bakımı, şart değildir. Sadece hem bitkilerin hem de sizlerin bitki bakımı açısından dinlenebileceği bir süreç olacaktır.
Euphorbia Zehirli Mi?
Euphorbia türleri beyaz lateks benzeri bir sıvı olan sütlü bir öz suyu salgılar. Bu sıvı en küçük bir darbede bile akabilirken temasla genellikle cilt tahrişine ve alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Ayrıca, bu sıvının yutulması veya gözle teması halinde ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Tahriş genellikle kızarıklık, kaşıntı ve yanma hissi şeklinde kendini gösterir. Euphorbia bitkileriyle çalışırken, cildinizi korumak için uygun eldivenler giymeniz önerilir. Bazı kişiler Euphorbia bitkilerinin öz suyuna karşı daha hassastır ve ciddi alerjik reaksiyonlar yaşayabilirler. Böyle bir durumla karşılaşmanız durumunda en yakın sağlık kuruluşuna başvurmanızı öneririz.
Euphorbia hasar alması sonucu sütünü akıttıysa o bölgeyi yıkayabilir veya kurumasını bekleyebilirsiniz. Üretim yapılacağı zaman eldiven kullanılmalı. Direkt güneş altında temasla daha şiddetli tahrişe sebep olabileceği için akşam saatlerinde çelik alabilirsiniz.
Euphorbia Yaprakları Neden Dökülür?
Euphorbia türlerinin yaprak dökmesinin birçok sebebi olabilir. Öncelikle bazı Euphorbia türleri( örn: Euphorbia lactea) mevsim geçişlerinde veya geliştikçe alt yapraklarını döker. Bu normal bir süreçtir. Fakat, düzensiz sulama (az veya çok sulama) durumunda bitki strese girer ve yapraklarını döker Toprak kuruduktan sonra uzun süre sulanmaması durumunda bitki ihtiyacı olan suyu gövdesinden karşılar. Bu yüzden de yapraklarda renk değişikliği, büzüşme ve dökülme görülebilir.
Euphorbia Yaprakları Neden Sararır?
Euphorbia yaprakları genelde önce sararır ve ardından dökülür. Aşırı veya az sulama, yakıcı güneş ışığı, soğuğa maruz kalmak yaprakların sararmasına neden olur. Sararan yapraklar, eski haline geri dönmez; fakat hata düzeltiğinde yeniden canlı yapraklar çıkacaktır.
Euphorbia Kök Çürümesi Neden Olur?
Aşırı sulama, yanlış toprak veya saksı tercihi sonucu Euphorbia kök çürümesi görülebilir. Bitkiye oranla büyük bir saksıda bile doğru sulama yapılsa dahi bitki ihtiyacından fazla su alacağı için çürüyebilir. Yine, su tutan toprak sonucunda da bu sorunla karşılaşabilirsiniz. Euphorbia aşırı sulamaya karşı toleransı yoktur. Eğer toprak tamamen kurumadan birçok kez sulama yapıldıysa toprak ve bitki ihtiyacından daha fazla suya maruz kalır. Sonuç olarak bitki yumuşamaya başlar ve sonunda da çürür. Çürümeye başladığında, çürüdüğü yerden kesip çelik ile üretim yapıyor gibi tekrardan köklendirilebilir. Köklendirme için, mutlaka kuru bir toprak ve bitki ile orantılı bir saksı tercih edilmeli. Eğer, bitkinizde yumuşama başladıysa da saksıdan çıkartıp kurumasını sağlayarak çürümeden de kuratarabilirsiniz.
Yukarıda Euphorbia bakımını detaylı bir şekilde anlattık. Euphorbia türleri, hem iç mekan hem de dış mekan bitkisi olarak tercih edilebilir. Her ne kadar uzun uzun açıklasak da kolay bir bakımı vardır. Doğru toprak, yeterli ışık ve düzenli sulama ile sağlıklı bir şekilde Euphorbia türlerine bakabilirsiniz. Euphorbia hakkında merak ettiklerinizi aşağıda yorumlar kısmından bizimle paylaşabilir veya instagram sayfamız üzerinden de bizlere ulaşabilirsiniz.