Sütleğen türü dediğimiz zaman aklımıza gelen ilk üç türden biridir Euphorbia Lactea. Gövdesindeki desenleri, dalları ve dikenleri ile bitki severlerin çok sevdiği, yeni bakmaya başlayanlar için heyecanla bakımını araştırdığı bir türdür. Dikenleri olması sebebiyle kaktüs türü olarak bahsedilse de aslında bir sukulent türüdür. Euphorbia Lactea bilimsel adı olup genel olarak Dragon Bones Tree olarak bilinir. Türkçe'de ise bu tür için özel bir isim bulunmamakta. Biz genelde sütü akan tüm bitkilere süt ağacı ya da sütleğen deyip geçiyoruz. Ama bu türün de sütleğenin bir alt türü olduğunu tekrardan hatırlamak isterim size.
Euphorbia lactea, anavatanı Asyadır (özellikle de Hindistan). Yukarıda da bolca bahsettiğimiz üzere, sütleğendir. Bu yüzden alacağı bir toplu iğne kadar darbede sütünün akışını görebilmeniz mümkündür. Eğer sukulent bakmaya alışkınsanız bu tür sizin için çok kolay olacaktır. İlk aldığınızda sizi sevmediğini düşünebilirsiniz, fakat bu tamamen yeni evine alışmasıyla alakalı. Yerini sevdiği zaman şaşırtıcı bir şekilde yavru çıkarıp uzayacaktır.
Euphorbia Lactea Sulaması
Euphorbia Lactea, bir sukulent türü olduğu için iki sulama arasında toprağın tamamen kurumuş olması gerekir. Su tüm saksıya nüfus edecek şekilde sulama yapmamız gerekir. Sulama yapmadan önce toprağın dibini de kontrol etmeniz gerekir. Baharla birlikte, havalar ısınmaya başladığında sulama sıklığı artabilir. Sulama aralığı için evrrensel bir kural yoktur. Burada belirleyici taraf tamamen siz olabilirsiniz. Bitkinizi konumlandırdığınız köşe, saksısı, toprak kalitesi, bitkinin boyutu, aldığı ışık, yaşadığınız bölge... Tüm bu saydıklarım bitkinizin sulama aralığını belirleyecek etkenlerdir. Kışın ise bitkinizi kış bakımına alır ve kış bakımı için tüm gerekli şartları sağlarsanız ayda bir sulamanız yeterli olacaktır. Kış Bakımı, herhangi bir mevsimsel değişiklikler olmadığı sürece Kasım ve Şubat aralığı arasındaki süreci kapsar. Şubattan sonra yavaş yavaş tüm bitkiler sulanır ve gelişimleri için ilk adımı atmış oluruz. Türkiye şartlarında özellikle sıcak bölgelerde Mayıs ayına kadar ayda yaklaşık olarak 2-3 sulama yapılırken yaz sıcaklarında bu aralık daha da sıklaşabilmektedir. Bitkinize ihtiyacından fazla su vermeniz durumunda, bitki kökten çürüme gösterecektir. Çürüme durumunda da, bitkinizi kaybetmemek için, çürük kısmı bitkiden ayırıp, sağlam kısmın yara kısmını kurutup tekrar dikmeniz gerekir.
Euphorbia Lactea Toprağı
Euphorbia türleri geçirgen toprak severler. Kullanacağınız toprağın su tutmaması, drenajı iyi olması gerekir. Çamurlaşan topraklar, dip kısımda su barındırdığı için bu türlerde kök çürümesine sebep olabilir. Bitkinizin sağlıkla büyüyebilmesi için, bitkinin toprak içerisinde rahat hareket edilmesi çok önemldir. Torf topraklar Euphorbia lactea için uygun değildir. Toprağınızın su tutma özelliğini arttırmak için içerisindeki perlit, ponza kırığı miktarını arttırabilirsiniz.
Euphorbia Lactea İçin Saksı Tercihi
Euphorbia lactea, uzayan bir tür olduğu için denge sağlamak adına bitki ile orantılı bir saksı tercih etmeniz gerekir. Bitkinin kökü oranla, çok derin ve geniş saksılar tercih ederseniz, sulama hatası yapmanız durumunda bitkinizi kaybedebilirsiniz. Bu ihtimalleri olabiliğince ortadan kaldırmak için altı delik bir toprak saksı tercih edebilirsiniz. Altı delik olduğu için, altından su çıkmaya başladığında sulamanızı durdurabilir veya çok suladığınızda fazla suyun tahliyesi kendi kendine gerçekleşmiş olacaktır. Boyasız toprak saksılar da nefes aldığı için bitki toprağını diğer saksı türlerine göre daha hızlı kurutacaktır. Eğer saksınız altı delik değilse de ponza - lav kırığı taşları kullanarak drenaj sağlayabilirsiniz.
Euphorbia Lactea Işık Sever Mi?
Süt ağacı genel bakımına baktığımız zaman görebilriz ki tüm bu türler güneş ışığını çok sever. Yaz-kış fark etmeden bolca güneş aldırmak sukulentlerin gelişimini olumlu etkileyecektir. Euphorbia Lactea için de bu durum geçerlidir. Sabah veya akşam güneşini direkt alacak bir şekilde konumlandırırsanız yerini çok sevecektir. Özellikle yazın, direkt öğle güneşinden korumalısınız. Direkt öğle güneşi, insanlara zararı olduğu gibi birçok bitkiye de zararı vardır. Bitkinin yanmasına sebep olabilir. Euphorbia lactea, güneşli alanları sever ama yarı gölgeye karşı da toleransı vardır. Kışın da aynı şekilde bitkinizin ihtiyacı olan güneşi bolca almalı. Yetersiz güneş ışığı alması durumunda formunda bozulmalar olabilir. Gövdesi ince uzayabilir veya çıkan yavrular etsiz olabilir. Bu durumda yerini değiştirebilir, formu bozuk kısımları (eğer çok çelimsizse) bitkinizden ayırabilirsiniz. Soğuğa dayanıklı değildir. Özellikleri 0 (sıfır) derece altında, dışarıda bakıyorsanız; koruma altına almanız gerekir.
Euphorbia Lactea Süt Ağacı Üretimi
Euphorbia lactea, üretimi oldukça basittir. Gövdeden keserek, kestiğiniz parçadan köklendirebilirsiniz. Kestiğiniz parçayı dikmeden önce gölge bir yerde yara kısmnın kurumasını bekleyebilirsiniz. Kesilen kısım da kuruduktan sonra yeni yavrular verecek veya büyümeye devam edecektir. Kesim yaptıktan sonra isterseniz tarçın dökebilirsiniz. (Bitkinin enfeksiyon kapmasını önlediği söylenir ve genel olarak herkes bu uygulamayı yapmaktadır.) Gövde dışında, bitkinin dallarını dibinden keserek de üretim için çelik alabilirsiniz. Dalların da dikimden önce kurumasını beklemeliyiz. Bitkiyi dikdikten yedi ile on gün sonra sulamaya başlayabilirsiniz. Euphorbia kesimi sırasında süt akacaktır. Bu süt ciltte tahrişe neden olabilir, gözle temas ettirdiğiniz de yakıcı olabilir. Kesim işlemi akşam - gece yapılması tavsiye edilir.
Euphobia Lactea Sütü Zehirli Mi?
Süt Ağacı alacakları en minik darbede bile sütünü akıtacaktır. Bu akan süt, ciltte tahrişe sebep olabilirken, göz ile temas da yakıcı olabilmektedir. Göz ile temas ettiğinizde yanma hissi oluşabilir veya gözleriniz sulanabilir. Bu yüzden temas edilen bölge hemen yıkanılmalıdır. Eğer evcil hayvanınız veya çocuğunuz varsa, onların ulaşamayacağı bir yere koymanızı tavsiye ederiz.
Euphorbia Lactea Türleri
- Euphorbia lactea
- Euphorbia lactea ‘Cristata’
- Euphorbia lactea Cristata Variegata
- Euphorbia lactea White Ghost
Yukarıda sizlerle Süt Ağacı Euphorbia lactea bakımını paylaştık. Bir sütleğen türü olan Euphorbia lactea'nın ihtiyacı olan bakımı sağlandığında bol bol yavru verecektir. Bitkinin darbe alması veya üretim sırasında, sütü akacaktır. Bu süt ciltte tahrişe sebep olacağı için, bitki ile temasa geçeceğin zaman dikkatli olmanız gerekir. Euphorbia lactea hakkında merak ettikleriniz varsa, aşağıya yorum olarak bırakabilir veya instagram üzerinden bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Yorumlar