Yıllardır evlerimizde baktığımız dikeni var diye kaktüs sandığımız ama sukulent olan Dikenler Tacı, Madagaskar'a özgü bir sütleğen türüdür. Sadece Madagaskar'da doğal olarak yetişmekte. İsmini Baron Milius'tan almıştır. Baron Milius 1818 yılında Madagaskar açıklarında Fransız sömürüsü altında olan bir ada valisiyken Fransa'ya dönüş yolunda Dikenler Tacı'nı da yanında götürmüştür ve o zamandan sonra bu türe ismi verilmiştir.
Euphorbia Milii, crown of thorn olarak da bilir. Gövdesi dikenli bir bitkidir. Beyaz, sarı, kırmızı ve pembe çiçekler açar. Eğer yerini sever ve yeterli güneş alırsa dört mevsim çiçekli kalabilir. Bahar ayında gelişmeye başlar ve yaz sonuna kadar devam eder. Büyüme mevsiminin sonlarına doğru solan yaprakları varsa, bu yaprakları bitkiden ayırarak yerine yeni bebek yaprakların çıkmasını sağlayabilirsiniz. Eğer bitki bakmaya yeni başlıyor veya iş-ev hayatınız yoğun geçiyorsa Dikenler Tacı tam size göre. Asla size küsmeyecektir.
Dikenler Tacı Sulaması
Dikenler Tacı, her ne kadar bir sukulent türü olsa da biraz daha fazla suya ihtiyaç duyar. Bu tür, su ihtiyacını havadaki nem ile karşılayabilir. Eğer bulunduğunuz bölge nemli değilse de diğer salon bitkilerinize yaptığınız gibi düzenli aralıklarla fısfıs yapabilirsiniz. Sulama yapmadan önce toprağın üst kısmının tamamen kurumuş olması gerekir. Fakat kök kısmı çok fazla suya maruz kalırsa çürüme yapabileceği için eğer yeni bakmaya başladıysanız dibindeki su miktarını kontrol ederek sulama yapabilirsiniz. Sulama yaparken, suyun tüm saksıya nüfuz etmesi gerekir. Kışın ise kış bakımına alabilirsiniz.
Dikenler Tacı Toprağı Nasıl Olmalı?
Dikenler Tacı su seven bir türdür. Fakat yine de toprağını çamurlu olmaması gerekir. Dikenler Tacı için de diğer sukulent ve kaktüslerin için kullandığınz geçirgen yapıdaki toprağı kullanabilirsiniz. Böylece fazla su kolayca süzülmüş olur. Benim kullandığım toprak için buraya tıklayabilirsiniz.
Dikenler Tacı Saksısı
Euphorbia Milii bitkisi için altı delik bir saksı seçebilirsiniz ve böylelikle fazla sulama yaptığınızda, suyun direkt olarak akmasını sağlayabilirsiniz. Böylece daha sağlıklı minnoş bir bitkiye sahip olabilirsiniz. Eğer altı delik bir saksı kullanmıyorsanız da saksı dibine ponza ve lav kırığı taşlarıyla drenaj sağlayabilirsiniz. Altı delik olmayan saksıda sulama yaparken dikkatli olmanız gerekir. Her ne kadar drenaj sağlasanız bile aşırı sulamada bitkiniz kaybedebilirsiniz. Saksı değişimi yaparken her zaman bir boy büyük saksı tercih etmelisiniz. Çok büyük saksı tercih etmeniz durumunda, fazla sulama da çürüme yapabilir. Buna ek olarak bitki ilk önceliğini kök gelişimine vereceği için bitki gelişimi duracaktır.
Dikenler Tacı Güneş Sever Mi?
Euphorbia Milii, gün ışığını oldukça sever. Eğer balkonda, dışarda bakacaksanız sabah veya akşam güneşini direkt olarak aldırabilirsiniz. Özellikle yaz aylarında direkt öğle güneşi yakıcı olabilir. Yeterli güneş aldığı zaman sürekli olarak çiçekli kalacaktır. Ev içerisinde de bakımı sağlanabilir. Evinizin en bol güneş alan yerine koyabilirsiniz. Ek olarak, ısıtıcılardan da uzak tutmanız gerekir.
Euphorbia Milii Yaprakları Neden Sararır?
Dikenler Tacı bitkisinin sararmasının birkaç neden olabilir. Öncelikle bitkinize bahar itibariyle sulama yapmanız gerekir. Bu sulama aralıklarında yapılan fazla değişkenlikler bitkinizin yapraklarını sarartabilir. Buna ek olarak çok fazla sulama yaptığınızda da bitki çürüyecektir ve bitkinin yaprakları sararacaktır. Sulama dışında, toprağın kalitesiz olması, kışın aşırı soğuğa maruz kalması ve ışığın yetersiz olması da yaprakları sarartabilir. Sararan yapraklar maalesef eski haline dönmeyecektir. Bu durumda bitkinize istediği koşulu sağladığınızda canlı yeni yapraklar çıkaracaktır.
Euphobia Milii Üretim
Dikenler Tacı üretimi için en uygun zaman bahar aylarıdır. Nisan sonu Mayıs başı üretim için en verimli zamanlar olabilir. Dikenler tacı üretimi, olgun bir bitkiden dal kesilerek yapılır. Euphorbia milii bir sütleğen türü olduğu için dalını kestiğinizde süt akacaktır. Bu süt zararlı olabileceği için bu işlemi dikkatli yapmanız gerekir. Genellikle gece kesilmesi tavsiye edilir. Dikenler tacı dalını kestikten sonra birkaç gün yara kısmının kurumasını beklemeniz gerekir. Kurutma işlemini gölge bir yerde bekleterek gerçekleştirebilirsiniz. Dikim işlemini gerçekleştirdikten yaklaşık bir hafta sonra sulama yapabilirsiniz.
Dikenler Tacı İçin Besin Kullanımı
Dikenler Tacı bitkiniz için bahar aylarında besin veya gübre kullanabilirsiniz. Bu tür bir sukulent olduğu için sukulentler için uygun olan sıvı besin veya gübreleri kullanmanız gerekir. Besin ve gübre için en uygun zaman bahar aylarıdır. Bahar başlamasıyla birlikte ayda en fazla iki kez olmak şartıyla kullanabilirsiniz. Sukulentler için de kaktüs sıvı besini tercih edilir. Ben bu yıl solucan gübresi sprey ve konsantre olanlarından kullandım. Diğer bitkierim gibi Dikenler Tacı da çiçek sayısını arttırdı. Kullandığım ürünleri görmek için buraya tıklayabilirsiniz.
Dikenler Tacı Zehirli Mi?
Dikenler Tacı sütleğen olduğu için zehirli bitki grubuna girmektedir. Bu süt ile temas etmeniz durumunda, temas edilen bölge sabunlu su ile iyice yıkanmalıdır. Temas edilen bölgede tahrişe sebep olurken solunum ile de mukoza zarlarını yakabilir. Saksı değişimi dışında çok fazla bitkiye dokunulmaması tavsiye edilir. Çocuğunuz veya evcil hayvanınız varsa mutlaka ulaşamayacakları bir yerde bakmalısınız.
Euphorbia milii Türleri
- Euphorbia milii var. bevilaniensis
- Euphorbia milii var. hislopii
- Euphorbia milii var. imperatae
- Euphorbia milii var. longifolia
- Euphorbia milii var. milii
- Euphorbia milii var. roseana
- Euphorbia milii var. splendens
- Euphorbia milii var. tananarivae
- Euphorbia milii var. tenuispina
- Euphorbia milii var. tulearensis
- Euphorbia milii var. vulcanii
Yukarıda sizlerle Euphorbia milii "Dikenler Tacı" bakımını paylaştık. Genel bir sukulent bakımıyla da bitkinizin sağlıklı gelişimini sağlayabilirsiniz. Sorularınızı aşağıya yorum olarak bırakabilirsiniz veya instagram üzerinden de bizimle iletişime geçebilirsiniz.