Süt ağacı olarak bildiğimiz Euphorbia trigona, yerini sevdiği zaman iki metreyi bile aşabilen bir türdür. Orta Afrika kökenli olan bu sütleğen, African Milk olarak da bilinir. Uzun ömürlü bir tür olup, çıkan yavrularından kolaylıkla üretim de yapabilirsiniz. Kaktüs gibi görünse de bir sukulent türüdür. Çiçek açmaz ama gövdesinin köşelerinden çıkardığı yapraklar her zaman bir çiçek edasında oluyor. Biraz nazlı gibi görünse de yerini sevdiğinde uzadıkça uzayacaktır. Euphorbia Trigona süt ağacı bakımı hakkında merak ettikleriniz için yazımızın devamını okuyabilirsiniz.
Euphorbia Trigona Sulama
Euphorbia trigona, bir sukulent türü olduğu için sulaması salon bitkilerinden biraz daha farklıdır. Sulama yaptığınız zaman, suyun tüm toprağa nüfuz etmesi gerekir. Evrensel bir sulama aralığı yoktur. Bu yüzden toprak tamamen kurumadan sulama yapılmaması gerekir. Eğer sukulent-kaktüs türlerine daha önce bakmadıysanız veya alışkın değilseniz, toprak üstü kuruduğunda sulama yapma ihtiyacı duyabilirsiniz. Fakat, burada önemli olan saksının dibinin de kurumuş olması. Eğer saksı dibi kurumadan önce sulama yaparsanız, kök çürümesine sebep olabilir ve erken fark etmezseniz bitkinizi kaybedebilirsiniz. Eğer altı delik bir saksı kullanıyorsanız, altından su çıkasıya kadar sulamanız yeterli olacaktır. İsterseniz, sulama yapmadan önce bir çubuk yardımıyla saksı dibini kontrol edebilir. Çubuğun çamurlu çıkması durumunda sulamanızı erteleyebilirsiniz. Kuruluğa dayanıklıdır.
Euphorbia Trigona Toprak
Süt ağacınız için kaliteli bir toprak tercih ederseniz, bitkiniz daha hızlı ve sağlıklı gelişecektir. Bunun için kaktüs karışım topraklarını tercih edebilirsiniz. Kaktüs toprakları kumlu yapısı ve geçirgen oluşuyla bitkilerin köklerininin daha kolay hareket etmesini sağlarken aynı zamanda fazla suyun direkt olarak akmasına da yardımcı olacaktır. Böylece toprak daha hızlı kuruyacaktır. Toprak Değişimi Ne Zaman Yapılır? Eğer Euphorbia trigona bitkinizi yeni aldıysanız, toprağını hemen değiştirmenizi tavsiye ederim. Çünkü toprak hakkında bir bilgimiz yok. Toprak içerisinde unlu bit olabilir veya kullanılan toprak kalitesiz olabilir. Güvendiğiniz, kullandığınız bir toprağa geçirmeniz bitkinizin gelişimini olumlu etkileyecektir.
Euphorbia Trigona Saksı
Uzayan bir tür olduğu için saksı ile bitkinizin dengesini sağlamanız gerekir. Saksı seçerken bitki ve kökün boyutunu da göz önünde bulundurmanız önemlidir. Bitkiye göre çok derin ve ağzı geniş saksılar tercih ettiğinizde, bitkinizi fazla sulamadan kaybetme ihtimaliniz vardır. Sağlıklı bir süt ağacı yetiştirmek için altı delik bir toprak saksı tercih edebilirsiniz. Altı delik saksı kullandığınızda, alttan su çıkana kadar sulamak yeterli olacakken fazla suyun saksı içerisinde kalmasını engelleyebilirsiniz. Eğer altı delik saksı yoksa da fazla suyun köke zarar vermemesi için dreanaj sağlayabilirsiniz. Topraktan önce bir katman ponza vb. su tutacak taşlar yerleştirerek bitkinizin için daha sağlıklı bir alan yuva hazırlayabilirsiniz. Boyasız toprak saksılar, nefes alabildiği için toprağın daha hızlı kurumasını sağlayacaktır.
Süt Ağacı Güneş Sever Mi?
Sütleğen türleri bolca güneş ışığı almak isterler. Euphorbia trigona için sabah veya akşam güneşini bolca alması faydalı olacaktır. Direkt öğle güneşi yakıcı olabilir. Eğer ev içerisinde bakımını gerçekleştirecekseniz de bol ışık alan bir yere konumlandırmanız gerekiyor. Aldığı ışık yetersiz kaldığı zaman formu bozulacak, bitki gövdeye göre daha ince büyüyecektir. Bitkinin bozulan formu, yeterli güneşi alsa da düzelmeyecektir. Fakat, yeni uzayacak kısım veya çıkacak yavrular orijinal formunda olacaktır.
Süt Ağacımın Yaprakları Neden Sararır?
Bu tür, gövdesine bitişik çıkardığı uzun yeşil yapraklar; birkaç sebepten dolayı sararabilir. Öncelikle, evinize ilk geldiğinizde; yaprakları sararabilir ve dökülebilir. Bunun sebebi, yer değişikliğidir. Euphorbia lactea, yer değişikliğini sevmeyen sukulentlerin başını çekebilir. Bunun dışında, mevsim değişiklerinde de ilk tepkiyi yapraklarından verir. Kışa girişte veya bahar başlangıcında yapraklarında sararmalar olabilir. Son olarak da susuz kalması durumunda yaprakları sararıp, kuruyup, dökülecektir.
Euphorbia Trigona Üretim
Süt ağacınızı, gövdeden keserek üretim yapabilirsiniz. Ana gövdenin boyu kısa ise bitkinizi çoğaltmak için beklemeniz gerekir. Üretim için en iyi mevsim, bahardır. Kullanacağınız ekipmanların steril olması önemlidir. Kestiğiniz parçayı gölge bir yerde yaklaşık bir hafta - on gün kuruttuktan sonra dikebilirsiniz. Diktiğiniz anda can suyu vermeyiniz. İlk sulamayı, bitki toprağa alıştığında yapabilirsiniz (7-10 gün sonra). Ana gövdenin kesik kısmına isterseniz tarçın dökebilirsiniz. Tarçının, bitkinin enfeksiyon kapma riskini azalttığı iddia edilmekte ve genel olarak kullanılmaktadır. Bu kısım, belli bir süre sonra uzamaya devam edecek veya kenarlarından yeni yavrular vererek bitkinizin dallanacaktır. Üretim için gövdeden çıkan sürgünleri de kullanabilirsiniz. Dipten kesip, yara kısmını kurutup dikim gerçekleştirebilir ve yeni bir süt ağacı sahibi olabilirsiniz.
Euphorbia Trigona İçin Besin Takviyesi
Bitkinizin gelişmini hızlandırmak ve çiçek açmasını sağlamak için besin kullanabilirsiniz. Euphorbia, bir sukulent türü olduğu için normal bitkilere verdiğiniz sıvı besin veya gübreyi kullanmamanız gerekir. Bu türler için olan "kaktüs sıvı besinlerini" kullanmanız gerekir. Buna ek olarak son zamanlarda kullanımı baya artan solucan gübresini de kullanabilirsiniz. Ben bitkilerimi sulamaya başladıktan sonra iki sulamada solucan gübresi kullandım ve yıllardır gelişmeyen türüm bile hareketlendi. Sprey, konsantre ve katı gübre şeklinde elde edebilirsiniz. Her markanın kullanımı farklıdır. Burada dikkat etmeniz gereken bu uygulamaları sık yapmamanız gerekir. Bitkilere besin genel olarak Mart-Haziran ayları arasında verilir. En fazla ayda iki olacak şekilde bitkiniz için besin kullanabilirsiniz.
Euphorbia Trigona Kış Bakımı
Euphorbia türlerini de kış bakımına alarak bahar ayında gelişimlerine katkıda bulunabilirsiniz. Kış bakımına alabilmeniz için, sukulentlerinizi soğuk bir ortamda tutmanız ve ayda bir sulamanız gerekir. Fakat, Euphorbia Trigona çok kışı, soğuğu sevmeyen bir tür olduğu için, eksi derecelerle karşılaştığı zaman bitki donabilir. Ev içerisinde soğuk bir ortamda, cam kenarında gün ışığı alması durumunda mutlu bir kış dönemi geçirirken, balkonda tuttuğunuzda gözlemeniz de fayda var. Bitkilerinize balkonda bakıyorsanız, Euphorbia türleriniz için sera dolaplarını tercih ederek, çok fazla soğuktan etikelenmesini engelleyebilirsiniz. Kış aylarında üretim yapılması tavsiye edilmez ki, bu süreçlerde bitkinin gelişimi duracaktır. Kasım ve Şubat ayları arasındaki bu süreçte ayda bir sulamak yeterli olacaktır. Fakat, havalar, tahminlerimiz dışında sıcak ilerlerlerse ayda iki kere de sulayabilirsiniz. Burada önemli olan bitkinin toprağının tamamen kuruması. Ayda bir sulamamızın sebebi de budur. Toprak çok geç kuruyacağı için sık sulamada bitki çürüyebilir veya kök ıslakken don vurması durumunda bitkiniz ölebilir. Eğer, Süt ağacınızı sıcak bir ortamda bakımını gerçeklaştirecekseniz, yazın uyguladığınız bakıma devam etmeniz gerekir. Sıcak ortamda, bitkiler ısıtıcılardan uzak tutulmalı.
Euphorbia Trigona Türleri
- Euphorbia Trigona
- Euphorbia Trigona "rubra"
- Euphorbia Trigona variegata
Yukarıda sizinle Süt Ağacı bakımını paylaştık. Euphorbia trigona en çok tercih edilen ve bilinen süt ağaçlarından biridir. Doğru bakım sağlanmasıyla, formundan ödün vermeden devamlı uzar. Uzun ömürlü bir bitkidir. Süt ağacı bakımı hakkında sorularınız varsa aşağıda yorum kısmında bizimle paylaşabilirsiniz.
Yorumlar