Graptopetalum paraguayense, gri rozet yaprakları ve beyaz çiçekleriyle çok kolay bakabileceğiniz bir sukulent türüdür. Eğer sukulent bakmaya yeni başladıysanız, Graptopetalum paraguayense size sukulentleri öğretmek için güzel bir başlangıç olacaktır. Hayalet Sukulent olarak da bilinir. Saksıda, bahçede kolaylıkla yetişir ve yavrular. Susuzluğa karşı dayanıklı olması bakımını oldukça kolaylaştırır. Yerini sevdiği zaman yayılır, istilacı bir türdür. Doğru bakımla çok uzun yıllar bakabilirsiniz. Graptopetalum paraguayense aynı zamanda çok kolay üretim yapabileceğiniz sukulent türlerinden biridir. Çok kısa sürede köklenir ve yavrular. Graptopetalum paraguayense detaylı bakımı, toprağı, sulaması ve saksısı hakkında merak ettikleriniz için yazımızın devamını okuyabilirsiniz.
Graptopetalum Paraguayense Nasıl Bakılır?
Rozet yaprakları ile kendini sevdiren, bakımı kolay bir sukulent türüdür. Graptopetalum paraguanyese, Crassulaceae ailesine aittir. Anavatanı Meksikadır. “Ghost Plant” olarak da bilindiği için karşınıza Hayalet Sukulent ismiyle de çıkabilir. Bazı kaynaklarda Sedef Bitkisi olarak görebilirsiniz. Yaprakları gri tonlarıdır. Çok sıcak ve soğuklarda yaprakları pembeleşmeye başlar. Yarı gölge bir yerde konumlandırıldığında da yaprakları mavi-gri tonlarına döner.
Graptopetalum paraguayense yerini sevdiği zaman saksıyı doldurur. İstilacı bir türdür. Susuzluğa karşı toleransı vardır. Yapraklarında su barındırdığı için susuz kaldığında bu suyu kullanarak yaşamaya devam eder. Bahar ile gelişime başlar, kışa doğru gelişimi durur ve dinlenme dönemine girer. Doğru bakımla beyaz renkte çiçek açar. Esintili ortamları sever.
Graptopetalum Paraguayense Nasıl Sulanır?
Sukulentlerinizin yıl boyu sağlıklı gelişimi için doğru sulama en dikkat edilmesi konulardan biridir. Az sulama sukulenti kurutabilirken, aşırı veya sık sulama ise çürütebilir. Graptopetalum paraguayense, susuzluğa karşı toleransı olan bir sukulenttir. Yapraklarında barındırdıkları suyu, susuz kaldığında kullanırlar. Eğer yaprakları buruşmaya başlarsa, bu sukulentin susuz kaldığını gösterir. Böyle bir durumda doğru sulama yapmanız yeterli olacaktır.
Graptopetalum paraguayense sukulentin toprağı tamamen kurumadan sulama yapılmamalı. Toprak dibinin de kurumuş olduğuna bakılmalı. Eğer sukulent bakmaya alışkın değilseniz, toprağı bir aparat yardımıyla kontrol edebilirsiniz. Toprak dibi ıslaksa, sulama ertelenmeli. Aparat kupkuru olması durumunda sulama yapılmalı. Bu kontrol köklere zarar verilmeden yapılmalı.
Toprak tamamen kurumuşsa, tüm saksıya nüfuz edecek şekilde sulama yapılmalı. Su, toprağın her yerine değmeli. Tek bir yerden sulamak yerine saksıyı döndürerek sulanmalı. Saksının altında drenaj deliği varsa, su boşaltımı başlayana kadar sulama yapabilirsiniz. Suyu bir anda değil yavaş yavaş dökülmeli.
Graptopetalum paraguayense özellikle yazın sulanırken, yapraklarına su değmemesi gerekir. Direkt güneş alması durumunda bu damlalar bitki yapraklarında kalıcı yanıklara sebep olabilir. Sabah erken veya akşam saatlerinde sulama yapabilirsiniz. Yazın özellikle öğlen sulama yapmanız durumunda, toprak suyu emmeden kuruma gösterebilir. Bu durumda daha sık sulama yapmak zorunda kalabilirsiniz. Graptopetalum paraguayense sulaması için biriktirebilirseniz yağmur suyu kullanabilirsiniz.
Graptopetalum paraguayense ne sıklıkla sulanır?
Yaz - kış sağlıklı gelişim gösterebilmesi için düzenli sulamak yapmak sukulentler için önemlidir. Toprak tamamen kurumadan sulama yapılmamalıdır. Graptopetalum paraguayense için yapacağınız sık veya fazla sulama sonucunda çürüme kaçınılmaz olur.
Graptopetalum paraguayense için net bir sulama aralığından bahsetmek mümkün değildir. Bitkiye uygulanan bakım, bitkinin sulama aralığını belirler. Graptopetalum paraguayense toprağı, sulaması, saksısı, boyu, aldığı güneş ile birlikte konumlandırılan yer sulama aralığını belirler. Örneğin, aynı ev içerisinde bile farklı odalarda konumlandırılan aynı tür iki sukulent aynı gün sulanmış olmuş. En basit haliyle; aldıkları güneş ışığı farklı olması durumunda birinin toprağı diğerine göre daha yavaş kuruyacağı için sulama günleri farklı olacaktır. Yine toprak saksıda olan bir sukulent plastik saksıda olan bir sukulentin daha hızlı kuruma gösterebilir.
Belirli bir süre bakımını yaptıktan sonra ister istemez bu sulama aralıklarına alışıyorsunuz. Bu süreçte alışana kadar toprağı kontrol ederek sulamak size en doğru sonucu verecektir. Graptopetalum paraguayense sukulenti için yazın yukarıda bahsettiğimiz gibi sulama yapabilirsiniz. Eğer kışın, kış bakımı için doğru koşullar sağlanırsa ayda bir sulamanız yeterli olacaktır. Detaylı bilgi için aşağıda Graptopetalum paraguayense kış bakımı başlığına bakabilirsiniz.
Graptopetalum Paraguayense Toprağı Nasıl Olmalı?
Graptopetalum Paraguayense için kaktüs ve sukulentler için kullanılan karışım topraklarından kullanabilirsiniz. Kaktüs-sukulent toprakları sayesinde bitkiler daha sağlıklı gelişir. Kaktüs topraklarının drenajı yüksek olduğu için geçirgen yapıda olur. Bu özellik bitkinin hem fazla suya maruz kalmasını engellerken aynı zamanda köklerin daha rahat hareket etmesine yardımcı olur.
Drenajı yüksek toprağa dikilen sukulente sulama yapıldığında, bitki sadece ihtiyacı olan suyu alır. Eğer saksıda drenaj deliği varsa, fazla su anında atılır. Bu da bitkilerin çürümesini büyük ölçüde önler. Tabi ki de kaktüs toprağı kullanılsa da sulamaya mutlaka dikkat edilmeli. Sulama kısmında bahsettiğimiz gibi toprağın tamamı kurumadan sulama yapılmamalı. Her ne kadar toprak daha hızlı kurusa da tam kurumadan sulama yapılırsa çürüme kaçınılmaz olur.
Graptopetalum Paraguayense toprağı ne zaman değiştirilmeli?
Genel olarak, sukulentlerin toprak değişimi gelişim dönemleri olan bahar aylarında yapılır. Mart ile birlikte havalar ısınmaya ve bitkiler de gelişime başlar. Bahar başında Graptopetalum Paraguayense toprak değişimi yaparak bitkinin gelişimini destekleyebilirsiniz. Fakat, bitkiyi yeni aldıysanız mevsimi fark etmezsiniz toprak değişimi hemen yapılmalı. Çünkü, yeni alınan bir bitkinin toprağını bilmiyoruz ve bitkinin dibinde var olan bir hastalık yayılıp baktığınız diğer bitkilere de yayılabilir. Bunu engellemek için yeni bir bitki aldığımızda mümkün olan en kısa zamanda toprak değişimi yapılmalı.
Bunlar dışında saksı değişimi yapıldığında toprak değiştirebilirsiniz. Yıllık olarak Hayalet Bitki’nin toprağını değiştirmenize gerek yoktur. Eğer kaliteli bir toprak kullanıyorsanız yaklaşık iki yıl bu toprağı kullanabilirsiniz. Toprak değişimi bitkinin tomurcuğunu ve çiçeğini kurutabileceği için, bu dönemde ertelenebilir.
Graptopetalum Paraguayense Saksısı Nasıl Olmalı?
Graptopetalum Paraguayense yayılan bir tür olduğu için ağzı geniş, bodur bir saksı tercih edilebilir. Tercih edilen saksı, mutlaka bitki ile orantılı olması gerekir. Eğer bitkiye göre küçük bir saksı tercih edilirse dengesizlik sonucu bitki kırılabilir. Büyük bir saksıda da doğru bakım sağlansa bile çürüyebilir. Graptopetalum Paraguayense için boyasız (sırsız) saksı tercih edebilirsiniz. Bu saksılar içindeki nemi dışarıya vererek bitkinin nefes almasını sağlar. Fakat bu şart değildir. Graptopetalum Paraguayense için istediğiniz türde saksı kullanabilirsiniz.
Sulama sonrası fazla suyun saksıdan atılması için, saksının altında drenaj deliği olması oldukça önemlidir. Bu drenaj deliği ile sulama esnasında fazla su anında dışarıya atılır, böylece bitkinin ihtiyacından fazla suya maruz kalması engellenir. Eğer kullanacağınız saksıda drenaj deliği yoksa, kendiniz de oluşturabilirsiniz. Bir iki tane delik açmanız bile yeterli olacaktır. Eğer, saksının altını delmek istemiyorsanız topraktan önce fazla suyu tutabilecek ponza, lav kırığı taşları bir sıra dizilmeli ve üzerine dikim yapılmalıdır. Fakat, bu yöntem drenaj deliği kadar faydalı olmadığı için sulamaya dikkat edilmesi gerekir.
Graptopetalum Paraguayense saksı değişimi ne zaman yapılır?
Sukulenti ilk aldığımızda toprak değişimi yapılırken, saksı değişimi de yapılabilir. Bitkinin gelişimini desteklemek için, bir boy büyük saksıya alabilirsiniz. Daha sonrası için, bitki saksıyı kaplayana kadar, saksı değişimi yapmanıza gerek yok. Saksı değişimi için en uygun zaman yine gelişim dönemleri olan bahar aylarıdır. Mart – Kasım arası istediğiniz zaman saksı değişimi yapabilirsiniz. Bitkiniz çiçekteyken, saksı değişimi yapılması tavsiye edilmez.
Graptopetalum Paraguayense Güneş Sever Mi?
Hayalet bitkisinin sağlıklı gelişimi için günde en az 5-6 saat güneş ışığı almalıdır. Yeterli güneş almadığı zaman gövdesi ince formda uzamaya ve yaprakların arası açılmaya başlayacaktır. Bu da bitkiyi güçsüzleştirip, zamanla kırılmasına neden olabilir.
Direkt öğle güneşi, sukulentler için yakıcı olabilir. Özellikle sulama yapıldığı zaman, yaprak üzerinde kalan su damlalarına öğle güneşi direkt vurduğunda yakıcı olabilir. Sabah veya akşam güneşi bu tür için idealdir. Ev içerisinde bakılan Graptopetalum paraguayense, mutlaka pencere kenarında konumlandırılmalı. Yeterli güneş almadığında, bitki formunda bozulmalar meydana gelebilirken aynı zamanda bitkinin çiçek açması da engellenebilir.
Graptopetalum paraguayense sukulenti kış bakımına alınsa da alınmasa da gün içerisinde 5-6 saat gün ışığı alması, bitkinin bahar ayında göstereceği gelişimine katkısı olacaktır. Hayalet bitkisi kış bakımını aşağıda detaylı bir şekilde açıkladık.
Graptopetalum Paraguayense Çiçek Açar Mı?
Doğru bakım sağlanması durumunda Graptopetalum paraguayense sukulenti çiçek açacaktır. Çiçekleri yapraklarına göre minik boydadır. Gövdesinden çıkaracağı dallar üzerinde yıldız şeklinde beyaz renkte çiçek açar. Aynı anda bir veya birden fazla çiçek açabilir. Graptopetalum paraguayense bahar aylarında çiçeklenir ve havalar tamamen soğuyana kadar çiçeklenmesi devam edebilir. Peki Graptopetalum paraguayense nasıl çiçek açar?
- Doğru bakım, çiçek açmayı sağlayan en önemli faktördür. Graptopetalum paraguayense susuzluğa karşı dayanıklıdır, fakat susuz kaldığında yapraklarındaki suyu kullanmaya başlar. Bu da bitkinin çiçek için enerji harcamasını engeller. Toprak tamamen kuruduğunda sulama hemen yapılmalıdır. Sulama dışında, güneş ışığını yeterli almalıdır. Yetersiz güneş ışığında bitkinin formu bozulur ve çiçek açması zaman alabilir.
- Bitkiye oranlı saksı tercih edilmeli. Büyük saksılar tercih edildiğinde, bitkinin kökü saksıyı sarmak ve kök gelişimini tamamlamak isteyecek. Bu durumda bitki enerjisini köke vererek, gelişim ve çiçek açmayı engelleyecektir.
- Kış bakımı da çiçek açmasını olumlu etkiler. Soğuk bir ortamda bakılması, baharda çiçek açmasını destekler.
- Graptopetalum paraguayense gelişim dönemlerinde sıvı besin, gübre verilebilir. Bu takviyeler, sukulentin çiçeklenmesine yardımcı olur. Sadece sukulentler için üretilen besinlerin kullanılması gerekir.
Graptopetalum Paraguayense Nasıl Çoğaltılır?
Graptopetalum paraguayense sukulentin bakımı gibi üretimi de kolaydır. Tohum, çelik veya yapraktan üretim yapılabilir. Sukulent çoğaltımı için en uygun zaman gelişim dönemleri olan bahar aylarıdır. Mart ayından sonra üretim yapabilirsiniz. Tohumdan üretim için zamana ihtiyaç vardır. Tohumun, sağlıklı bir anaç bitki haline gelmesi birkaç yıl alabilir. Çelik veya tohumdan üretim yaptığınız zaman aynı sezon içerisinde karşılık alabilirsiniz. Graptopetalum Paraguayense üretimi:
- Çelikten üretim için, sağlıklı bir anaç bitkinin kendisini veya yavrusunu gövdeden keserek, toprağa dikebilirsiniz. Dikmeden önce alt yaprakları bitkiden ayırarak, gövdeye orantılı bir şekilde toprağa dikilmeli. Kesilen bitkiye orantılı bir saksı kullanılması da denge sorunu yaşamaması için önemlidir. Birkaç gün bekledikten sonra, hafif sulama yapılmalı. Bitki kök verene kadar toprak nemlendirilmeli. Kök verdikten sonra, yukarıda bahsettiğimiz gibi genel bakımı sağlayabilirsiniz. Kök verene kadar direkt yakıcı güneşten korunmalı.
- Yapraktan üretim için, sağlıklı yaprakları gövdeden ayırıp bir sıra toprağın üzerine yerleştirmeniz yeterli. Koparılan kısımları toprağa değmeli. Kök verene kadar hafif nemlendirilmeli. Yavru verdikten sonra isterseniz yaprağı kesebilirsiniz. Yavru kırılmayacak boyuta geldiğinde yapraktan tamamen ayrılıp, üretim saksına dikilebilir.
Üretim sırasında mutlaka kaktüs-sukulent toprağı kullanılmalı. Kışın gelişim yavaş olacağı için üretim yapılması tavsiye edilmez.
Graptopetalum Paraguayense Kış Bakımı
Sukulent gelişimi bahar ile başlar, havalar soğuyana kadar devam eder. Çok soğuk havalarda gelişimleri durur. Hava durumuna bağlı olarak değişiklik gösterse de genel olarak Kasım ve Mart arası sukulentler için kış bakımı zamanıdır. Kış uykusu olarak da bilinen bu dönem, sukulentler için bir şart değildir. Sadece, baharla birlikte gelişimlerini ve çiçek açmasını destekler. Bu dönemi sukulentler için dinlenme dönemi olarak düşünebilirsiniz.
Graptopetalum paraguayense kış bakımı için öncelikle soğuk bir ortama ihtiyaç vardır. Balkonda veya soğuk bir odada bu dönemi geçirebilirsiniz. Soğuğa dayanıklı bir bitkidir. Yaprakları soğukta kırmızı – mor rengine dönebilir. Dışarıda -15 dereceye kadar dayanabilir. Bulunduğunuz bölgede don olayları çok oluyorsa, balkonda baktığınızda kontrollü olmanız da fayda var. Don, kökte yakıcı etkisi olabileceği için bitkiyi kaybedebilirsiniz. Kış bakımı sürecinde ayda bir sulamanız yeterlidir. Toprak uzun bir süre nemli kalacağı için yazın uygulanan bakıma ihtiyaç yoktur. Mutlaka güneş ışığı almalı.
Ev içerisinde sıcak bir ortam da bakılıyorsa kış bakım uygulanmaz. Sıcak ortamda toprak hızlı kuruyacağı için düzenli sulanmaya ihtiyaç vardır. Ev içerisinde bakıldığı zaman da günde 5-6 saat güneş ışığı almalı. Pencere önünde bakılabilir. Fakat, ısıtıcılardan uzak olmalı. Toprak tamamen kuruduğunda sulama yapılmalı. Belirli aralıklarla havalandırarak esinti almaları sağlanmalı.
İlk başta bahsettiğimiz gibi Graptopetalum paraguayense için kış bakımı şart değildir. Kış bakımına almasanız bile bahar ayında gelişim göstercektir. Bu süreç bitkilerin dinlenmelerini sağlayarak baharda daha sağlıklı gelişmelerine yardımcı olur. Çok soğuklarda gelişimleri durduğu için toprak ve saksı değişimi tavsiye edilmez. Üretim, gübreleme ve değişimler için Mart ayı beklenmeli.
Graptopetalum Paraguayense Sukulente Gübre Verilir Mi?
Sukulentlerin gelişimi için besin ve gübre kullanılabilir. Graptopetalum paraguayense gübreleme zamanı bahar ile başlar. Besin ve gübreler sıvı veya katı olabilir. Sadece sukulentler için üretilmiş olan ürünler kullanılmalı. Uygulamadan önce mutlaka kullanım talimatı okunmalı. Her besinin içeriği farklıdır ve fazla gübreleme bitkinin yanmasına sebep olabilir.
Graptopetalum paraguayense için gübreleme bahar aylarında yapılmalı. Mart ile Haziran ayları arası en verimli zaman olup, ayda en fazla iki kez (15 gün arayla) kullanım talimatlarına göre uygulanmalı. Çok sıcaklarda yanma olabileceği gübreleme tavsiye edilmez.
Graptopetalum Paraguayense Aranjman Yapılır Mı?
Graptopetalum Paraguayense narin bir bitki olmadığı için aranjman yapımına uygundur. Bakımı benzer türlerle birlikte dikmenizi tavsiye deriz. Hızlı yayılan bir bitki olduğu için, diğer bitkilerle çok sık dikilmemeli. Eğer yavru vermeyi bırakırsa bu saksının artık kendisi için yetersiz olduğunu gösterir.
Graptopetalum Paraguayense Yaprakları Neden Eğilir?
Sukulentlerin formlarının sağlıklı olabilmesi için güneş ışığını yeterli olması gerekir. Yaz-kız gün içerisinde en az 5-6 saat sabah veya akşam güneşi alması Graptopetalum paraguayense sukulentin gelişimi için önemlidir. Eğer yaprakları eğiliyorsa, bu yeterli ışık almadığını gösterir. Bu durumda bitkinin yerinin değiştirilmesi gerekir.
Graptopetalum Paraguayense Yaprakları Neden Dökülür?
Graptopetalum paraguayense susuzluğa karşı toleransı vardır. Sulamayı üst üste fazla yapmadığınız sürece bitki sağlıkla gelişir. Eğer Graptopetalum paraguayense yapraklarını dökmeye başladıysa bu fazla sulama yapıldığı anlamına gelir. Ayrıca fazla sulamadan dolayı yaprakları sararmaya da başlar. Aşırı sulamadan dolayı sukulent çürümeye başlamıştır. Böyle bir durumda, bitki topraktan çıkarılıp, birkaç gün aşırı güneş almayan bir yerde kurumaya bırakılmalı. Daha sonra da kuru bir sukulent toprağına dikilmeli. Bitki, kendini toparladıktan sonra yukarıda bahsettiğimiz gibi bakımını sağlayabilirsiniz.
Yukarıda sizinle Graptopetalum paraguayense bakımını detaylı bir şekilde anlattık. En kolay bakabileceğiniz sukulent türlerinden biridir. İstemediği bir bakımla karşılaştığında yaprakları aracılığıyla mesaj verir. Doğru bakımla hızlı yavrulayan ve çiçek açan bir türdür. Yerini sevdiği zaman saksını doldurur. Graptopetalum paraguayense hakkında soru ve görüşlerinizi aşağıda yorumlar kısmına yazarak paylaşabilir veya instagram sayfamızdan da bize ulaşabilirsiniz.
Yorumlar