Kalanşo çiçeği bakımı nasıl olmalı? Uzun süreli ve rengarenk çiçekleriyle hemen hemen herkesin gözdesi bir bitkidir. Genellikle hediye olarak çok kullanılır. Yerini sevdiğinde ve bakımı iyi sağlandığında çiçeklerini uzun süre saklayan ve her sene de açan bir sukulent türüdür. Çiçekleri gibi kendi de uzun ömürlüdür. Biz kısaca Kalanşo dediğimiz bu türün bilimsel adı Kalanchoe Blossfeldiana’dır. Kalanchoe, içerisinde 120’den fazla tür barındırır, kısaca Kalanşo ( Kalanchoe) bu türlerin genel adıdır. Aşağıda sizinle Kalanchoe blossfeldiana bakımını paylaştık. Bu bahsettiklerimize dikkat ederseniz, bitkiniz her yıl tekrardan çiçeklenecektir. Kalanşo çiçeği bakımı püf noktalarını merak ediyorsanız yazımızın devamını okuyabilirsiniz.
Kalanşo Çiçeği Bakımı
Kalanşo aslında bir sukulenttir. Bu yüzden sukulent bakımına alışkınsanız, bu türe çok kolay bir şekilde bakabilirsiniz. Kalanşo'nun iki türü vardır. İlki Kalanchoe blossfeldiana diğeri de Kalanchoe blossfeldiana 'Calandiva'. Kalanchoe blossfeldiana'nın çiçekleri tek katlı ve daha serbesttir. Bu türü yabancı kaynaklarda genellikle Flaming Katy (Ateşli Katy) olarak görebilirsiniz. Diğer isimleri ise: Christmas Kalanchoe, Florist Kalanchoe, Madagascar Widow’s Thrill. Diğer tür olan Kalanchoe blossfeldiana 'Calandiva' ise ilk bahsettiğimiz türün varyetesidir. Çiçekleri daha sık ve katmerlidir bu yüzden daha bodurdur. İkisinin de bakımı aynıdır, sadece çiçek türlerine göre isimleri farklılaşır. Peki Kalanşo çiçeği bakımı nasıl olmalı? Kalanşo çiçeği tam bir bahar bitkisidir. Çok sıcak ve çok soğuk ortamları sevmez. Ev içerisinde kolaylıkla bakabilirsiniz. Balkonda, dışarıda bakıyorsanız soğuk havalarda gözlemlemeniz gereken bir türdür. Özellikle -5 derece altında, donma gösterebilir. Güneş ışığını çok sever. Sabah veya akşam güneşini direkt olarak alabilir. Yazın direkt öğle güneş ışığından korumanız gerekir.
Kalanşo Türleri Nelerdir?
Kalanşo Sulaması Nasıl Olmalı?
Kalanchoe blossfeldiana, bir sukulent türü olduğu için; diğer sukulentler gibi gövde ve yapraklarında su barındırır. Susuzluğa dayanıklıdır. Kalanşo çiçeğinin toprağı ne zaman tamamen kuruduysa, bitkinizi o zaman sulamanız gerekir. Sulama yapılmadan önce bitkinin dip kısmı da kontrol edilmeli. Sadece bitkinin yüzeyi kuruduğunda sulama yapıldığında, dip kısmı hala ıslak olabilir. Böyle bir durumda, sulama yapıldığında; bitki fazla suya maruz kalarak çürümeye başlar. Bitkinin çürümesini engellemek için toprağın tamamen kuruduğundan emin olmalıyız. Genel bir sulama aralığından bahsetmek mümkün değil. Bulunduğunuz bölge, kullandığınız toprak ve saksı, bitkinin konumlandırılması ve aldığı güneş sizin sulama aralığınızı belirleyen faktörlerdir. Çok sıcak bir yerde konumlandırdığınızda, toprak daha hızlı kuruyacağı için daha sık sulamak zorunda kalırken, daha soğuk bir yerde geç kurumasından dolayı iki sulama arasındaki zaman artacaktır. Bu yüzden, bitkinin sulama aralığına kendiniz karar vermeniz gerekecek. Sulama yaparken, su tüm saksıya nüfuz etmeli. Toprağın her kısmına su gelmeli. Sulama, akşam saatleri yapılması tavsiye edilir. Bitkinin yaprağına gelen su güneş ile karşılaştığında yanıklar oluşabilir.
Kalanşo Toprağı
Kalanşo için en uygun toprak drenajı iyi (su tutmayan),çamurlaşmayan topraklardır. Kaktüs ve sukulentler için kullandığımız karışım topraklarını bu bitki için de kullanabilirsiniz. Marketlerde, özellikle bahar aylarında satılan topraklar kalitesiz olduğu için bitkilerin hastalanmasına sebep olmasının yanında sineklenme de yapmaktadır. Kaktüs toprağı almadan önce içeriğini kontrol etmemiz gerekir. Kalanşo, kolay hastalanan bir bitkidir. Bu yüzden, su tutan bir toprak kullandığınız zaman, nemden unlu bit oluşabilir. Buna ek olarak, fazla suya maruz kaldığı için kökten çürüme yapabilir. Son olarak, kaktüs topraklarında bitkinin kökü daha rahat hareket edecektir.
Kalanşo Saksısı Nasıl Olmalı?
Kalanşo yayılan ve ağaçlaşan bir bitkidir. Bu yüzden kullanacağınız saksının ağzı geniş olursa, bitki daha rahat hareket edecektir. Kalanşolar, özellikle Kalanchoe blossfeldiana, uzayan bir bitki türü de olduğu için, bodur saksılarda gelişim gösterirken denge sorunu yaşayabilir. Çok büyük olmaması şartıyla, bitkiye oranla iki kat büyük bir saksı tercih edebilirsiniz. Eğer kökü yoksa, daha küçük saksı tercih ederek, kök gelişimini tamamlamasını beklemeniz daha sağlıklı olacaktır. Her yapıda saksı kullanabilirsiniz. Boyasız toprak saksılar, nefes alabildiği için tüm bitki türleri için daha sağlıklıdır. Toprağın daha rahat kurumasına yardımcı olurlar. Sukulentler için altı delik saksı tercih etmeliyiz. Bu Kalanşo çiçeği için de geçerlidir. Altı delik saksılar, sulama sonrası fazla suyun atılmasına yardımcı olur. Böylece, bitkinin çürüme riski azaltılmış olur. Eğer kullandığınız saksının altı delik değilse de drenaj sağlamanız gerekir. Pomza ve lav kırığı gibi taşlarla drenaj yapılabilir. Saksının dibine, topraktan önce bir sıra bu taşları koymanız yeterli olacaktır.
Kalanşo Çiçeğimi Nerede Bakmalıyım?
Kalanchoe blossfeldiana’nın çiçek açabilmesi için bakımının doğru yapılması gerekir. Kalanşonun çiçek açabilmesi için toprak ve sulama dışında aldığı ışık da önemlidir. Kalanşo genel olarak çok sıcak veya çok soğuk havaları sevmez. Ev içerisinde bakılabilir. Ev içerisinde pencere kenarları, yeterli ışığı almaları için uygundur. Dışarıda bakacaksanız, kışın çok soğuklarda dikkatli olmanız gerekir. Bulunduğunuz bölgede don olayları yaşanıyorsa, bitkinizi içeri almanızı öneririz. Kışın, sıcak bir ortamda bakılacaksa da ısıtıcılardan uzak konumlandırılmalı. Kalanşo çiçeği güneş ışığını sever. Yazın, sabah veya akşam güneşi aldırabilirsiniz. Fakat, diğer sukulentlerde olduğu gibi, bu bitkiyi de direkt öğle güneşinden korumalıyız. Bunlara ek olarak, ortamın esintili olmasının da bitki gelişimine katkısı çoktur. Esintili ortamda nem oranı düşük olacaktır.
Kalanşo Çiçek Açar Mı?
Beyaz, pembe, kırmızı, sarı, turuncu renklerde çiçek açar ve çiçekleri uzun sürelidir. Doğru bir bakım sağlandığında Kalanşo’nuz çiçek açacaktır. Çiçek açtığı zaman, bitkinin su ihtiyacı artacaktır. Sulama aralığını çok açarsanız, çiçekleri kuruyabilir. Kuruyan çiçekleri, bitkiden ayırmalıyız. Baharda, Kalanşo’nun çiçek açabilmesi için, kışın soğuk bir ortamda bakarak, kış bakımı sağlayabilirsiniz. Kış bakımı uygulanan bitkiler, bahar döneminde daha kolay çiçek açar. Kalanşo, sukulent türü olduğu için, kışın kış bakımına almanız durumunda, ayda bir sulamanız yeterli olacaktır. Kalanşo çiçeklenme dönemi değişiklik gösterir. Eğer mevsimde çiçekli olabilmesi, tomurcuk açması mümkündür. Bu yüzden kışın eğer çiçekleri varsa, kış bakımına almak yerine, bitkinizi düzenli sulayarak çiçekli kalmasını da sağlayabilirsiniz.
Kalanşo Gübre Kullanımı
Kalanşo için kaktüs ve sukulent bitkileri için uygun olan bitki besinlerinden kullanabilirsiniz. Toprak gübre ve sıvı besin olarak ayrılır. Gübreden sağlıklı bir verim alabilmek için kullandığınız ürünün üzerinde yazan kullanım talimatlara mutlaka uyulmalı. Ben sıvı ve konsantre solucan gübresi kullanıyorum. Gübreleme işlemi bahar ve yaz arası yapılabilir. Ayda iki defa olacak şekilde, temmuz başına kadar gübreleme yapabilirsiniz.
Kalanşo Yaprak Sararması
Kalanşoda en çok görünen sorunlardan biri yaprak sararmasıdır. Yaprak sararmasının birçok nedeni olabilir. Kalanşo yaprak sararması nedenlerini şu şekilde sıralayabiliriz:
- Kök Çürümesi: Su tutan bir toprak kullanılırsa veya toprak tamamen kurumadan sulama yapılırsa, bitkide kök çürümesi görünür. Bu da yaprak sararmasına neden olabilir.
- Çinko eksikliği: Çinko eksikliği olduğu zaman yapraklarda bozulma ve sararma olabilir.
- Mantarlar:
- Unlu Bit
Kalanşo ve Unlu Bit
Kalanşo, bağışıklığı zayıf bir bitki türü olduğu için hastalanmaya oldukça müsaittir. Kalanşo deyince aklımıza gelen ilk hastalık unlu bittir. Unlu bit birçok yolla oluşabilir. Unlu bitin en büyük dostu Nem’dir. Kalanşolarda da unlu bit oluşumu genellikle fazla nemden kaynaklanmalıdır. Genellikle bahar aylarında mevsim geçişlerinde çok fazla görünmektedir. Esintili bir ortamda bakarak fazla nem riskini en aza indirebilirsiniz. Bunun dışında, unlu bit hızlıca yayılabilme özelliğine sahiptir. Bu yüzden, bir bitkide unlu bit oluştuysa ve bitkiler sık konumlandırıldıysa, diğer bitkilere çok kolay bir şekilde yayılacaktır. Yeni alınan bir bitkinin toprağını değiştirmemizin de sebeplerinden biri de unlu bittir. Toprakta olabileceği için, siz bitkiyi ilk aldığınızda unlu bit görmeseniz bile, toprak ve kök içerisinde yayılarak, gövdeye çıkar ve yanındaki tüm bitkilere yayılır. Eğer kalanşo çiçeğinizde unlu bit varsa;
- Unlu bit için uygun olan zirai ilaçları önerildiği miktarda kullanılmasıdır.
- Bitkiyi ilaçlamadan önce bitkinin bir kısmına bu ilacı sıkıp, yaprağın zarar görüp görmediği gözlemlenmeli. Çünkü bu ilaçlar her ne kadar tüm bitkiler için uygun olarak görünse de bazı narin bitkilere zararlı olabilir.
- İlaçlama tüm bitkiye ulaşacak şekilde akşam saatlerinde yapılmalı. Sabah yapıldığında, bitkinin güneş alması durumunda yanıklar oluşabilir.
- İlaçlamadan önce sirkeli (1 yemek kaşığı sirke) su ile bitkiyi bitlerden temizleyebilirsiniz.
- İlaçlamadan sonra eğer unlu bit görünmüyorsa, toprak değiştirilmeli.
Eğer, unlu bit olan Kalanşonuz için ilaç kullanmak istemiyorsanız, evde yapabileeceğiniz bazı karışımlarla da unlu bitten kurtulabilirsiniz. Bu karışımlar kimi zaman tam çözüm sağlarken kimi zaman da geçici çözüm olduğu görülmüştür. Bu yüzden en garanti çözümün ilaçlanma olduğunu söyleyebiliriz. Unlu bit olmuş kalanşo için ne tür karışımlar yapabiliriz?
- Arap sabunu + Sirke + Su
- Arap sabunu + Ayçiçek Yağı veya Zeytinyağı + Su
- Arap sabunu + 1 diş ince doğranmış sarımsak + Su
- Arap sabunu + Sarımsak + Pulbiber + Su
- Sirke + Su
- Sirke + Ayçiçek Yağı ve Zeytinyağı + Su
Yukarıda bahsettiğimiz arap sabunu, sirke ve yağı 1 litre suya, 1 yemek kaşığı şeklinde ilave edilmesi yeterlidir. Alkol ve kolonya ile ilgili karışımlara da denk gelebilirsiniz. Fakat, alkol bazı bitkiler için zararlı olabileceği için kullanmamanızı öneririz. Bitkinizi unlu bitten ayırdıktan sonra toprağını değiştirmeniz gerekir.
Kalanşo Üretimi
Kalanşo üretimi en kolay bitkilerden biridir. Çelik ile üretim yapabilirsiniz. Dalları olan bir bitki olduğu için, gövdeye yakın bir yerden dalı ayırabilirsiniz. Ayrılan dal, toprağa dikilir. İlk bir hafta sulanmamalı. Daha sonra hafif sulamalarla dikilen parça desteklenmeli. Kök oluşmadan fazla sulama, bitkinin çürümesine sebep olabilir. Kök oluşumu ile verilen su miktarı arttırılmalı.
Kalanşo ve Küllenme Hastalığı
Kalanşo bitkilerde görünen bir diğer hastalık da küllenmedir. Küllenmenin sebebi de fazla nemdir. Güneşin yetersiz olduğu, nemin fazla olduğu yerlerde kalanşoda küllenme görülebilir. Küllenme bir mantar türüdür. Hızlı yayılan bir hastalık olduğu için erken müdahale etmezseniz bitkinizi kaybedebilirsiniz. Küllenme, yeni yaprakların gelişimini de engelleyecektir. Eğer kalanşo çiçeğinde küllenme görünüyorsa, mantar için kullanılan zirai ilaçları kullanmanız gerekir. İlaç alacağınız zaman bitki türünüzü belirtmeniz ve ona göre ilaç almanız ve ilaç üzerinde yazan kullanma talimatlarına uymanız gerekir. Küllenme hastalığı çok yaygınsa o yaprakları mutlaka ayırmanız gerekir. Küllenme olmaması için, drenajı iyi olan hızlı kuruyan bir toprak kullanmanız gerekir.
Yukarıda sizinle Kalanşo çiçeği bakımını detaylı bir şekilde anlattık. Karışım toprak, drenajlı saksı, uygun sulama ve aydınlık bir konum ile kalanşonuza çiçek açtırabilirsiniz. Kalanşo hastalanmaya müsait bir bitki olduğu için bakımını doğru sağlamanız bitkinizin sağlığı için verimli olacaktır. Kalanşo çiçeği hakkında merak ettikleriniz varsa aşağıya yorum olarak bırakabilirsiniz.