Aranjmanlarda en çok karşılaştığımız, çalı formlu Prenses Çamı, yemyeşil görüntüsünün altında dallarındaki ince ayrıntıyla çok sevilen bir türdür. Crassula ailesinden gelen Prenses Çamı, baharla birlikte yerini severse bu yeşil dalları beyaz çiçekle süsler. Yosuna benzetildiği için bilimsel adında yer alan “muscosa” eklenmiştir. Türkçe kaynaklarda “Yosun Crassula” ismiyle de karşılaşabilirsiniz. Susuzluğa karşı toleransı olması, bakımını oldukça kolaylaştırır. Evde veya balkonda bakılabilir. Üretimi de bakımı kadar kolay olan Prenses Çamı sulaması, toprağı ve saksısı hakkında merak ettiklerinizi yazımızın devamında bulabilirsiniz.
Prenses Çamı Sukulent Bakımı
Prenses Çamı, bilimsel adıyla Crassula muscosa (Crassula lycopodioides),Güney Afrika ve Namibya kökenli bir sukulent türüdür. Bu bölgelerde doğada kendiliğinden gelişen bir türdür. Yabancı kaynaklarda “Watch Chain” ismiyle de görebileceğiniz Prenses Çamı, yayılan istilacı bir türdür. Üretimi en kolay sukulentlerden biridir. Bir anaç bitkiyle onlarca saksı prenses çamı üretebilirsiniz. Çoğu sukulent türü ile aynı bakıma sahiptir. Kuruluğa karşı toleransı olduğu için, kolaylıkla bakabilirsiniz. Yeterli güneş ışığı, kuruyunca sulama ve kaliteli toprak Prenses Çamı için yeterlidir. Çiçek açan bir türdür. Crassula muscosa detaylı bakımı için yazımızın devamını okuyabilirsiniz.
Prenses Çamı Sulaması Nasıl Olmalı?
Prenses Çamı bir sukulent olduğu için, eğer sukulent bakıyorsanız; bu bitkiye de çok kolay bakabilirsiniz. Öncelikle Prenses Çamı susuzluğa dayanıklı bir bitkidir. Sadece uzun süre sulanmaması durumunda kuruyacaktır.
Sağlıklı bir Prenses Çamı için toprağı tamamen kuruduğunda sulanmalı ve su saksının tümüne nüfuz etmeli. Toprağın sadece üst kısmı değil, köklerinin dibi de kurumuş olması gerekir. Bunu anlamak için bir aparat yardımıyla, toprağın dibinin çamurlu olup olmadığını kontrol edebilir ve kuru ise sulamanızı yapabilirsiniz.
Sulama sabah erken saatlerde veya akşama doğru güneş battıktan sonra yapılmalı. Özellikle öğlen, sıcak yaz aylarında, bitki su ile beslenmeden hemen kuruyabilir. Bu da bitkinin sağlıklı gelişimini etkileyecektir. Buna ek olarak dallarda kalan su damlaları da bitkinin yanmasına sebep olabilir.
Çok sık ve veya fazla sulamak Prenses Çamının çürümesine, az veya nadir sulanması da bitkinin dipten kurumasına sebep olabilir. Çalı formunda olan Prenses Çamı bitkisi az sulandığında kurumaya başlayacaktır. Yazın daha sık sulanırken, kışın ise soğuk bir ortamda ayda bir sulamak yeterli olacaktır.
Sukulentler için genel bir sulama aralığından bahsetmek mümkün değildir. Prenses Çamının toprağı, saksısı, aldığı güneş ışığı ve bölgenizin sıcaklık durumu bitkinizin sulama aralığını belirler. Sıcak bir bölgede ikamet ediyorsanız yazın üç günde bir sulamanız gerekebilirken, daha soğuk bölgelerde bu haftada bir olarak değişebilir. Yine aynı şekilde kaliteli bir sukulent toprağında daha sık sulama yapılırken, toprağın drenajı iyi olmadığında geç kuruyacağı için daha nadir aralıklarla sulamak gerekecektir.
Prenses Çamı Toprağı
Prenses Çamı sukulenti için geçirgen yapıda bir toprak tercih etmelisiniz. Toprağın drenajı iyi olmalı. Prenses Çamı için su tutan bir toprak karışımı tercih ederseniz, toprak suyu bünyesinde tutacağı için bitkinin köklerinin çürümesine neden olabilir.
Prenses Çamı için sukulent ve kaktüsler için kullanılan karışım topraklarından tercih edebilirsiniz. Bu toprak çeşidi, sulama yapıldığında sadece ihtiyacı olan suyu tutar ve geri kalan su saksınızın altı delikse drenaj deliğinden atılır. Bu sayede fazla sulama yapmanız durumunda, bitkinin çürümesini engelleyebilirsiniz.
Sukulent toprağı için isterseniz kendiniz karışım yapabilir isterseniz de hazır olarak satın alabilirsiniz. Marketlerde “kaktüs toprağı” adı altında satılan çoğu toprak, kalitesiz olup sineklenme yapabilir. Bu yüzden toprak almadan önce araştırmanızı tavsiye ederiz. Benim kullandığım toprağı göz atmak isterseniz buraya tıklayabilirsiniz.
Prenses Çamı toprağı ne zaman değiştirilmeli? Prenses Çamı bitkinizi yeni aldıysanız, kullanılan toprağı bilmediğimiz için toprağını hemen değiştirmeniz gerekecektir. Toprağı kaliteli olsa bile, toprakta unlu bit vb. olması ve bunun farkına varılmaması durumunda, bu hastalık diğer sağlıklı bitkilerinize de yayılabilir. Bunun dışında, saksı değişimi yapıldığında toprak değiştirebilirsiniz. Yıllık olarak Prenses Çamı toprağı değiştirmenize gerek yoktur. Eğer kaliteli bir toprak kullanıyorsanız yaklaşık iki yıl bu toprağı kullanabilirsiniz.
Prenses Çamı Güneş Sever Mi?
Prenses Çamı bitkisi, güneş ışığını seven bir türdür ve yeterli güneş aldığında sağlıklı canlı bir formu olacaktır. Eğer, ev dışında bakıyorsanız sadece yazın öğlen güneşini direkt almaması gerekir. Sabah veya akşam güneşi alabilir.
Ev içerisinde bakılan Prenses Çamı bitkisi de mutlaka pencere kenarında olmalı ve gün içerisinde yeterli ışık almalı. Prenses Çamı yeterli güneş almadığında bitki ışığa doğru eğilecektir, bu durumda bitkinin yerini değiştirebilir ve belirli aralıklarla bitkinizi çevirerek bitkinizin formunun düzelmesini sağlayabilirsiniz.
Kış aylarında her ne kadar güneş ışığı daha az olsa da bu mevsimde alınan 5-6 saatlik gün ışığı bitkinin sağlıklı gelişimini destekleyecektir. Kış bakımı sürecini aşağıda detaylı bir şekilde ele aldık.
Prenses Çamı Saksısı Nasıl Olmalı?
Prenses Çamı yayılan ve uzayan bir tür olduğu için, saksı konusunda soru işaretleri olabilir. Bitkinin kolay yayılması için ağzı geniş bir saksı tercih edebilirsiniz. Buna ek olarak, çalı formunda olduğu için dallanıp uzadığı için bitkinin dengesini koruyabilecek boyda olması da oldukça önemlidir.
Bitkiler için boyasız toprak saksılar önerilir. Toprak saksıların hava alma özellikleri olduğu için, toprak daha hızlı kurur ve bu da bitkinin çürümesini engeller. Fakat bu bir şart değildir. Prenses çamı için plastik veya porselen saksı da tercih edebilirsiniz.
Sulama sonrası fazla suyun saksıdan atılması için, saksının altı delik olması oldukça önemlidir. Bu drenaj deliği ile sulama esnasında fazla su dışarıya atılır, böylece bitkinin ihtiyacından fazla suya maruz kalması engellenir. Eğer kullanacağınız saksıda drenaj deliği yoksa, kendiniz de oluşturabilirsiniz. Bir iki tane delik açmanız bile yeterli olacaktır. Eğer, delmek istemiyorsanız topraktan önce fazla suyu tutabilecek ponza, lav kırığı taşları bir sıra dizilmeli ve üzerine dikim yapılmalıdır.
Prenses çamı saksı değişimi ne zaman yapılır? Bitkinizi ilk aldığınızda toprak değişimi de yapacağınız için, bitkinin gelişimini desteklemek için bir boy büyük saksıya alabilirsiniz. İleriki dönemlerde de bitki saksıyı kapladıysa, denge sorunu yaşıyorsa ve gelişimi durduysa saksı değişimi yapabilirsiniz. Saksı değişimi gelişim döneminde yapılır. Prenses Çamı saksı değişimini bahar aylarında yapabilirsiniz.
Prenses Çamı Çiçek Açar Mı?
Prenses Çamı her ne kadar susuzluğa dayanıklı olsa bile, düzenli sulama ile birlikte istenilen bakım sağlandığında çiçek açacaktır. Prenses çamı bahar aylarında çiçek açar. Crassula muscosa, çalı formunda bir bitki türü olduğu için, çiçekleri o dallarının arasında çıkar. Çiçekleri soluk beyaz (sarı beyaz karışımı) renkte ve çok küçüktür. Bu yüzden çok dikkatli bakmadığında göremeyebilirsiniz. Yaz sonuna kadar çiçeklenebilir.
Prenses Çamı Üretimi
Crassula muscosa üretime uygun bir sukulent türüdür. Çelik veya tohum ile üretimi yapılabilir. Tohum ile üretim uzun bir zaman alabilir. Eğer prenses çamını hızlı çoğaltmak isterseniz çelik üretimi tercih edebiliriniz. Prenses Çamı çoğaltımı için;
- Sağlıklı anaç bitkiden toplu bir şekilde olacak şekilde bir dal kesilir.
- Bu sağlıklı dal 7 cmlik üretim saksıya kaktüs/sukulent toprağına direkt olarak dikilir.
- Direkt yakıcı güneş almayan bir yere konumlandırılır.
- İlk birkaç gün sulama yapılmaz. Daha sonra ise hafif hafif sulama yapılarak toprak nemlendirilir.
- Bitki toprağa tutunduğunda kök vermeye başladığını anlayabilirsiniz. Köklenen çeliklere normal prenses çamı bakımı uygulanabilir.
Crassula muscosa en ideal üretim zamanı bahar aylarıdır. Gelişim dönemlerinde daha hızlı köklenir ve gelişir. Fakat, yaz boyunca da dilediğiniz zaman üretim yapabilirsiniz.
Prenses Çamı Budama
Prenses Çamı, çalı formunda olduğu için dağınık formda büyüyebiir veya dallarında kuruma olabilir. Bitkinizin formunu düzeltmek için dilerseniz budama yapabilirsiniz. Bir steril edilmiş makas ile kurumuş dalları bitkiden ayırabilirsiniz. Bitkinin formunu değiştirmek için de aynı yöntemi uygulayabilirsiniz. Sağlıklı dalları keseceğiniz için, yukarıda bahsettiğimiz gibi aynı zamanda çoğaltma da yapabilirsiniz.
Prenses Çamına Gübre Verilir Mi?
Prenses Çamı için sukulentler için üretilmiş besin veya gübreleri kullanabilirsiniz. Her sukulent besininin kullanımı farklı olabileceği için, ürünün üzerinde yazan talimatlara göre uygulanmalı. Fazla gübreleme bitkinin yanmasına sebep olur.
Prenses Çamı gübrelemesini bahar aylarında, bitkinin gelişim döneminde yapabilirsiniz. Sıvı, sprey veya katı şeklinde uygulanan bu gübreleme ayda en fazla iki kez yapılmalı. Mart- Haziran ayları gübreleme için en ideal zamanlardır.
Prenses Çamı Kış Bakımı
Prenses Çamı sukulentinin gelişim dönemlerinde bakımını yukarıda bahsettiğimiz gibi yapabilirsiniz. Sonbahara kadar bu gelişim dönemi devam eder. Soğuklarla beraber, Crassula muscosa gelişimini durdurur ve dinlenme dönemine girer. Kış bakımı, bitkinin baharda gelişimini ve çiçek açmasını destekler. Peki Prenses Çamına kışın nasıl bakılmalı?
Bu crassula türü, soğuğa karşı toleransı az bir sukulenttir. Öncelikle, kış bakımı sağlamak istiyorsanız, bitkinizi bahara kadar soğuk bir ortamda bakmanız gerekir. Eğer bulunduğunuz bölgede don olayları görünmüyor, sıcaklık derecesi eksilere düşmüyorsa, dış ortamda bakabilirsiniz. Eğer, kışı sert geçen bir bölgedeyseniz de soğuk bir odada cam kenarında kış bakımı sağlayabilirsiniz.
Kışın, soğuk bir ortamda bakılan Prenses Çamını ayda bir sulamanız yeterli olacaktır. Yazla kıyasladığımızda, toprak yavaş kuruyacağı için; bu süreçte yazın uygulanan sulama tekrarlandığında bitki çürüyebilir. Kasım ve Mart arası kış bakımı sağlayabilirsiniz.
Prenses Çamını kışın sıcak bir ortamda bakmanız gerektiğinde de yazın uyguladığınız bakıma devam etmeniz gerekecektir. Sıcak bir odada toprak hemen kuruyacağı için, toprak her kuruduğunda sulama yapılmalı. Burada dikkat edilmesi gereken konu, bitkinin yeterli gün ışığını alması ve ısıtıcılardan uzak tutulması. Kış bakımı sağlamasanız da bitkiniz bahar ayında gelişim gösterir ve çiçek açabilir.
Kış ayları boyunca, toprak veya saksı değişimi tavsiye edilmez. Fakat bu yeni alınan bitkiler için geçerli değildir. Yeni alınan bitkinin toprağı kalitesiz veya hastalıklı olabileceği için, mevsimi fark etmeksizin değiştirilmeli. Yine aynı şekilde daha hızlı olacağı için prenses çamı çelik üretimi bahar aylarında yapılmalı. Ama kopan bir dalınız varsa, elbette atmak yerine yine kış ayında da toprağa dikerek, yavaş da olsa köklenmesini sağlayabilirsiniz.
Prenses Çamı Neden Kurur?
Prenses Çamı, her ne kadar susuzluğa karşı dayanıklı olsa da çok uzun süre sulanmaması durumunda kuruma gösterebilir. Eğer sulamasını doğru yapıyorsanız, Prenses çamının kurumasının sebebi yakıcı güneşi direkt olarak almasıdır. Özellikle yazın çok fazla güneşe maruz kalıyorsa, bu çalı formundaki bitkinin yapraklarının dipten yukarı doğru kurumasına sebep olur. Böyle bir durumda, bitkinin yerini değiştirmek yeterli olur.
Yukarıda sizinle Prenses çamı bakımını paylaştık. Bir sukulent türü olan Crassula muscoca, doğru sulama ve yeterli güneş ışığıyla dolgun bir görünüme ulaşabilir. Eğer bitkiniz kökten bir kuruma yaşıyor ve kendine gelemiyorsa, mutlaka sağlıklı dallarından üretim yaparak, bitkinizi çoğaltabilirsiniz. Prenses çamı hakkında merak ettikleriniz varsa aşağıda yorum kısmına sorularınızı bırakabilirsiniz.