Sert yapısıyla bir boncuktan farksız olan Tesbih Çiçeği, eskilerde uzadıkça şans getirdiğine inanılırmış. Bir sukulent olan Senecio rowleyanus (Curio rowleyanus),yerini sevdikçe hızlıca uzayacak bir türdür. Ev içerisinde veya dışarısında kolaylıkla bakılabilir. Karanfil kokulu çiçekleriyle, kendini taçlandıran tesbih çiçeğinin bakımı kolay gibi görünür. Fakat, ihtiyacı olan bakımı biraz az veya fazla alması durumunda ölme ihtimali vardır. Sağlıklı bir tesbih çiçeğine sahip olmak için, bitkiyi tanımak önemlidir. Tesbih çiçeği yeşildir, fakat farklı renklerde de türleri vardır. Peki Senecio tesbih çiçeğinin bakımı nasıl olmalı? Tespih çiçeği neden büzüşür veya sararır merak ediyorsanz yazımızın devamını okuyabilirsiniz.
Tesbih Çiçeği Bakımı
En çok sevilen bitkilerden biri olan Tesbih çiçeği bir sukulent türüdür. Nazlı bir bitkidir ve bakımını tam olarak almak ister. Öncelikle Tesbih içeğinin bilimsel adı Curio rowleyanus’tur. Ama kaynaklarda genellikle eski adı olan ‘Senecio rowleyanus’ ile karşılaşırız. Biz de genel olarak Tesbih Çiçeği veya İnci Tanesi olarak geçmektedir. Aslında Tesbih kelimesinin doğru yazılımı tespihtir. Türk Dil Kurumu’ndan da araştırırsanız eğer Tesbih kelimesinin bir karşılığını bulamazsınız. Yıllardır yanlış kullanılmış ve bu şekilde de yerleşmiştir. Bu yüzden yazımızda da her iki şekilde de yazılmış halini göreceksiniz. Yabancı kaynaklarda bu türü ‘String of Pearls, String of Beads veya String of Peas’ şeklinde de görebilirsiniz. Bu bitki Rowleyanus adını kaktüs ve sukulentler hakkında birçok yazısı olan botanist Gordon Douglas Rowley’den almıştır. Peki Tesbih Çiçeği veya İnci Tanesi bakımı nasıl olmalıdır? Senecio rowleyanus, aydınlık ve esintili ortamları sever. Ev içerisine veya dışarısında bakılabilir. Ev içerisinde bakılacaksa da mutlaka ortamda bir hava akımı olmalıdır. Aydınlık yerleri sever, fakat direkt güneş ışığından hoşlanmaz. Sabah güneşi çok yakıcı olmadığı için, bu saatlerde direkt güneş alabilir fakat, günün diğer saatlerinde güneş alan bir yerde bakılacaksa yarı gölge bir yer tercih edilmeli. En tehlikelisi yazın direkt olarak alınan öğle güneşidir. Tesbih çiçeği, güneşin dışında sudan da çok hoşlanmaz. Fazla sulamaya ve su tutan topraklara toleransı yoktur. Hızlı kuruyan bir toprakta, toprak kurumaya yakın sulama yapılabilir. Su sevmese de toprağının az da olsa nemli kalmasını sever. Susuz kaldığında hemen gövdesindeki suyu kullanarak, tanelerin formunun bozulmasına sebep olur. Doğru bakımla çiçek açar. Tesbih çiçeğinin detaylı bakımını aşağıda bulabilirsiniz.
Tespih Çiçeği Türleri
Tesbih çiçeğinin bilimsel adı ‘Senecio rowleyanus’tur. Bu bitkiyi ‘Curio rowleyanus’ ismiyle de görebilirsiniz.
- Senecio rowleyanus : Bitkinin taneleri tam yuvarlak boncuk şeklindedir. Rengi yeşildir.
- Senecio rowleyanus variegatus : Boncuk gibi olan yapraklar iki renklidir.
- Senecio herreianus : Yaprakları yassı şeklindedir. Rengi yeşildir.
- Senecio herreianus variegata : Yassı gibi olan yaprakları iki renklidir.
- Senecio herreanus : Yaprakları yuvarlak olup, karpuz gibi desenleri vardır.
Bahsettiğimiz bu türlerin bilgi ve fotoğraflarına ulaşmak isterseniz yazının en altında yer alan "Alakalı Bilgiler" kısmına bakabilirsiniz.
Tesbih Çiçeği Sulaması Nasıl Olmalı?
Tesbih Çiçeğinin en büyük düşmanı fazla sulamadır. Bitkinin taneleri su depoladığı için, fazla ve sık sulamada bitki hemen çürümeye başlayacaktır. Bu nedenle toprak kurumaya başlamadan sulama yapılmamalı. Fakat, diğer sukulentlerle karşılaştırdığımızda, Tespih çiçeği az da olsa toprağının nemli kalmasını ister. Bu yüzden toprağın tamamen kurumasını beklemeden sulayabilirsiniz. Yine de sulamadan önce kontrol edilmeli, toprağın üst kısımları nemli ise sulama ertelenmeli. Eğer, sulama konusunda endişeleriniz varsa; dip kısmının kurumasını beklemeniz de herhangi bir sıkıntı yoktur. Sulama yaparken, su tüm saksıya nüfuz etmeli. Ayrıca, suyu çok fazla tanelere değdirmeden sulama yapılması tavsiye edilir. Sulama için belirli bir aralık vermek doğru değildir. Evet, yazın daha sık sulamanız gerekirken, kaç günde bir sulama yapılacağı tamamen bitkinin ortamına bağlıdır. Bitkinin toprağı, saksısı, boyutu, aldığı güneş; bir bitkinin sulama aralığını belirleyen etkenlerdir. Kışın ise, toprak çok geç kuruyacağı için; soğuk bir ortamda bakıyorsanız ayda bir bile sulamanız yeterli olacaktır. Güneş alıyorken sulama yapmanız durumunda, suyu tanelere değmesi durumunda güneş yanıkları oluşabilir. Bu yüzden sulama işlemini, sabah veya akşam saatlerinde yapabilirsiniz. Yağmur suyu ile sulama yapılabilir.
Tesbih Çiçeği Toprağı
Sulama kısmında bahsettiğimiz gibi, tespih çiçeği fazla suya maruz kaldığında hemen ölebilecek bir türdür. Sulamayı her ne kadar doğru yaparsanız yapın, toprağı drenajlı değilse, bitkiniz çürüyecektir. Bu yüzden kullanılan toprağın su tutmaması gerekir. Drenajı iyi olan kaktüs karışım topraklarından kullanabilirsiniz. Böylece toprak sadece bitkinin ihtiyacı olan suyu depolayarak, fazla suyun atılmasına yardımcı olacaktır. Fakat, her kaktüs toprağı kaliteli olmadığı için, toprak almadan önce araştırmanız ve kullanıcı yorumlarına bakmanızı tavsiye ederiz. Özellikle, marketlerde satılan toprakların çoğu kalitesiz olduğu için sineklenme yapabilmektedir.
Tesbih Çiçeği Saksısı
Tesbih çiçeğinin dalları aşağı doğru sarktığı zaman daha hızlı uzamaktadır. Dallarının daha özgürce hareket edebilmesi için asabileceğiniz bir saksı tercih edebilirsiniz. Kaktüs ve sukulentler için genellikle boyasız toprak saksı önerilmektedir. Toprak saksılar, nefes alabildiği için toprağın daha hızlı kurumasına yardımcı olacaktır. Fakat bu şart değildir. Plastik veya seramik saksılarda tercih edebilirsiniz. Tespih çiçeği yayılan bir tür olduğu için, ağzı geniş ve derin olmayan bir saksı kullanabilirsiniz. Ağzı geniş olduğu için, uzayan saksıları saksı üzerine sararak daha dolu görünmesini sağlayabilir ve bu kısımların da köklenmesini sağlayarak çoğaltabilirsiniz. Kökü az ve derinliği fazla olan bir saksı tercih edildiğinde, doğru sulama yapılsa bile, bitki kökü fazla suya maruz kalacağı için, bu bitkinin çürümesine neden olabilir. Bitkiye orantılı saksı seçimi, işinizi kolaylaştıracaktır. Saksının altında drenaj deliği olması, fazla suyun atılmasına yardımcı olacak ve bu da bitkinin çürüme ihtimalini azaltacaktır. Bu tür için, altı delik saksı çok büyük bir avantajdır. Fakat delik değilse de, mutlaka lav kırığı, pomza taşlarıyla drenaj sağlanmalı. Saksının en altına, bir iki parmak kalınlığında bu taşlardan yerleştirerek, drenaj yapılabilir. Fakat, her koşulda drenaj taşları var diye fazla sulamadan kaçınılmalı. Tesbih çiçeği üretimi kolaydır ve bu yüzden her yerde satışını görebilirsiniz. Bu Genellikle, üretiminde kaliteli toprak kullanılmaz. Bitkiyi aldığınız zaman, saksı değişimi yapılması tavsiye edilir. Bitkinin kalitesiz olmasından ziyade, köklerinde unlu bit varsa ve bu fark edilmezse, diğer bitkilere geçme ihtimali çok yüksektir. Fakat, halihazırda sizde bulunan bitkinin saksısı değiştirilecekse gelişim dönemleri olan bahar ayları beklenmelidir. Eğer çiçek tomurcukları varsa saksı değişimi ertelenmeli. Bitki saksıyı tamamen sardığında, saksı değişimi yapabilirsiniz.
Tesbih Çiçeği Çiçek Açar Mı?
Bir sukulent türü olan tesbih çiçeğinin bakımı doğru sağlanırsa bir ya da birden fazla çiçek açacaktır. Çiçekleri küçüktür ve kokusu karanfile benzemektedir. Tespih bitkisinin çiçekleri bahar ve ay aylarında açar. Eğer kışın soğuk ortamda bakılırsa, yazın çiçek açma şansı artar. Tomurcuklandığında saksı değişimi yapılması tavsiye edilmez. Çiçekleri solduktan sonra, toprak veya saksı değişimi yapabilirsiniz.
Tesbih Çiçeği Gübreleme
Tespih çiçeğine sukulentler için kullanılan sıvı besinlerden uygulayabilirsiniz. Sıvı besinler, bitkilerin gelişim dönemlerinde uygulanıyor. Mart ve Haziran arası en uygundur. Ayda bir kez verebilirsiniz. Fazla besin uygulaması veya başka bitkiler için olan gübrelerin kullanımı sonucunda bitki yanabilir. Aldığınız besinin üzerinde yazan kullanım talimatlarına uymanız son derece önemlidir. Kışın gübreleme yapmak doğru değildir.
Tesbih Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?
Tesbih çiçeği, üretimi kolay bir sukulent türüdür. Uzun sağlıklı bir tesbih çiçeği dalını, ana bitkiden ayırıp, başka bir saksıya dikmeniz gerekir. Dalın bir ucu toprakta olmalı. Toprağa yerleştirdikten sonra dalı toprağın üzerinde sarmal bir şekilde döndürerek diğer ucu da saksıdan sarktırılmalıdır. Kökü olmadı için fazla sulamadan kaçınılmalıdır. Köklendirme yaptığınız saksı yarı gölge bir alanda tutulmalı. Toprak kök verene kadar devamlı nemlendirilmeli, kök verdikten sonra normal sulamaya başlanmalıdır. Köklendirme için, küçük boy saksı tercih edebilirsiniz. Tesbih çiçeği tanelerinden üretim yapılır mı? Tesbih çiçeğinin tanelerinden üretim yapmak oldukça zordur, sabır ister. İmkansıza yakındır fakat imkansız değildir. Fakat, köksüz ve dalsız oldukları için, tanelerin dal formunu oluşturması, epey bir zaman alacaktır. Bu sırada, tanelerin kurumaması için nemlendirme yapılırken, suyun bir tık fazla gelmesi bile taneyi çürütecektir.
Tesbih Çiçeği Neden Büzüşür?
Tesbih çiçeği sulama konusunda çok hassasken, aynı zamanda susuz kalmayı da çok sevmez. Tesbih çiçeklerinde en çok yaşanan sorunlardan biri de tanelerin büzüşmesidir. Tesbih çiçeği, susuz kaldığı zaman büzüşür. Tesbih çiçeği, taneleri bünyelerinde su barındırır ve eğer toprak tamamen kuruyup sulama yapılmadığında, bu barındırdığı suyu kullanarak, tanelerin büzüşmesine sebep olur. Taneler tamamen sönmeden sulama yapılırsa, bitkiyi kurtarabilirsiniz. Yine eski formuna dönecektir. Büzüşme yaşadıktan sonra yapılan en büyük hata, bitkiyi daha sık sulamak oluyor. Bu da bitkinin fazla suya maruz kalmasına sebep olarak bitkiyi çürütüyor. Büzüşmüş tespih çiçeğine su verdikten sonra, bir sonraki sulama için toprak kontrolü yapılmalı. Toprak yüzeyinin yarısından fazlası kuruduysa sulama yapılabilir.
Tesbih Çiçeğim Neden Sararıyor?
Tesbih çiçeğinin, fazla suya karşı hiç toleransı yoktur. Fazla, sık sulandığında veya su tutan bir toprak kullanıldığında, bitki hemen tepki gösterecektir. Tespih çiçeği tanelerinde sararma görüyorsanız, bu bitkinin çok fazla sulandığı anlamına gelir. Böyle bir durumda, kök çürümesi olup olmadığı kontrol edilebilir ve kuru bir toprağa dikilerek, bitkinin kendine gelmesi sağlanabilir. Sararan kısımlar, tekrar yeşil rengine dönmez, fakat yeni oluşan yavrular ve yeşil kalan taneler rengini korur.
Tesbih Çiçeğim Neden Kızarır?
Tesbih çiçeğinde karşılaşılan bir sorun ise, tanelerinin kızarmasıdır. Tesbih çiçeğinin sağlıklı gelişimi için, gün ışığı alması gerekir. Fakat direkt güneş ışığına uzun saatler maruz kaldığında, renk değişikliği görünecektir ve taneler kızarmaya başlayacaktır. Eğer tespih çiçeği bitkiniz kızarıyorsa, yarı gölge bir yere alarak, bitkinizi kurtarabilirsiniz. Tamamen gölge bir yere almayın. Tesbih çiçeğine sabah güneşi aldırabilirsiniz.
Tesbih Çiçeği Kış Bakımı
Tesbih çiçeğinin gelişim dönemi ilkbaharım başından sonbahara kadar sürer. Soğukların başlamasıyla gelişimi durur ve dinlenmeye geçer. Bu süreçte tesbih çiçeğine iyi bir kış bakımı aldırmak baharda gelişimine olumlu etkisi olacaktır. Tespih çiçeği kış bakımını bitkiyi soğuk bir ortamda ayda bir sulayarak yapabilirsiniz. Balkonda bakımı sağlanacaksa, direkt olarak yağmur veya kar almamalı. Buna ek olarak, bulunduğunuz bölge eksi derecelere düşüyorsa, bitkiyi içeriye almanız daha iyi olacaktır. Ev içerisinde, soğuk bir odada pencere önünde bakabilirsiniz. Ev içerisinde de gün içerisinde yeterli ışığı alması önemlidir. Buna ek olarak, oda düzenli olarak havalandırılmalı. Eğer, kış bakımı sağlayacak bir ortamınız yoksa, sıcak bir odada da tesbih çiçeğinize bakabilirsiniz. Sıcak odada da yine pencere yakını, hava alan bir köşe tesbih çiçeği için uygundur. Isıtıcılardan kesinlikle uzak tutulmalı. Soğuk bir ortamda ayda bir sulamanız yeterli olacakken, sıcak bir odada yazın uygulanan bakıma devam edilmeli. Sıcak bir odada toprak çok hızlı kuruyacağı için, sulama ihmal edilirse bitkinin taneleri buruşmaya başlayacaktır. Kışın gübre uygulanmaz. Üretim yapmak için de bahar ayı beklenmelidir. Soğuk bir odada bakılan tesbih çiçeği, bahar ayında daha kolay çiçek açacaktır. Eğer bitkiniz yıllardır çiçek açmıyorsa, önünüzdeki kış sezonunda kış bakımını deneyebilirsiniz.
Yukarıda Tespih Çiçeği bakımını detaylı bir şekilde anlattık. Bakımı kolay bir bitki değildir. Fakat, doğru bakım ile hızlı uzayacak ve çiçek açacaktır. Bahsettiğimiz şekilde çelik ayırarak Tesbih çiçeği üretimi yapabilir ve bitkinizi çoğaltabilirsiniz. Tesbih çiçeğinin diğer türleri için de aynı bakımı uygulayabilirsiniz. Tesbih çiçeği hakkında merak ettikleriniz varsa aşağıya yorum olarak bırakabilirsiniz.