Kırmızı - turuncu çiçekleriyle kaktüs sevenlerin çok sevdiği Yılan kaktüs... Yeşil gövdesinin tamamını kaplayacak kadar çok çiçek açabilen bu türün, bakımı en çok aranan konulardan biri. Eğer kaktüs bakmaya alışkınsanız, yılan kaktüse de çok rahat bakabilirsiniz. Bilimsel adı Chamaecereus silvestrii olan bu türü Yılan Kaktüs, Parmak Kaktüs veya Fıstık Kaktüs olarak görebilirseniz. Yabancı kaynaklarda genellikle Peanut Cactus şeklinde geçer. Uzun yıllar bakabileceğiniz ve yaşlandıkça bol bol yavrular veren bir türdür. Bakımı, üretimi, çiçek açması kolay olan Chamaecereus silvestrii hakkında merak ettiklerinizi yazımızın devamında bulabilirsiniz.
Yılan Kaktüs Bakımı Nasıl Olur?
En kolay bakabileceğiniz bir kaktüs olan Chamaecereus silvestrii, doğru bakımla aşırı yavrulayan ve çiçek açan bir türdür. Yılan kaktüs, parmak kaktüs veya fıstık kaktüs olarak da bilinir. Ana vatanı Arjantin olan türün diğer bilimsel adı Echinopsis chamaecereus’tur. Yılan kaktüs yayılan ve sarkan bir bitki türüdür. Uzadıkça dik duramaz. Doğru bakımla bol yavru verir. Sarkan saksılarda daha hızlı uzayan bu türün soğuğa ve susuzluğa karşı toleransı vardır. Sağlıklı gelişimi için her gün yeterli ışık almalı. Ayrıca yılan kaktüs esintili ortamları çok sever. Hemen hemen her bölgede kolaylıkla bakılabilir. Peki Parmak Kaktüs Chamaecereus silvestrii doğru bakımı nasıldır?
Yılan Kaktüs Güneş Sever Mi?
Çoğu kaktüs türü gibi, yılan kaktüs de sağlıklı gelişimi için güneş ışığına ihtiyaç duyar. Yeterli güneş ışığı almaması çiçek açmasını engellerken, bitkinin formunun bozulmasına da sebep olabilir. Yaz-kış gün içerisinde mutlaka ışık alan bir yere konumlandırılmalı.
Yılan kaktüsü ev içinde veya dışarıda kolaylıkla bakabilirsiniz. Az güneş ışığına karşı toleransı yoktur. Yazın özellikle sabah güneşi alan bir yerde bulunması, sağlıklı gelişmesini sağlayacaktır. Yine de yazın güneş çok yakıcı olduğu için, direkt öğle güneşinden korumak gerekir. Her ne kadar yılan kaktüs güneşi sevse de öğle güneşi alan bir yerde konumlandırmamanızı tavsiye ederiz.
Yılan kaktüsü ev içerisinde bakıyorsanız, mutlaka pencere önünde konumlandırılması gerekir. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi gün içerisinde uzun süre ışık alması önemlidir. Kış güneşi, yaz gibi olmasa da bitkilerin dinlenme süreci olan bu mevsimde yeterli olacaktır.
Yılan Kaktüs Toprağı Nasıl Olmalı?
Chamaecereus silvestrii bir kaktüs türü olduğu için, toprağının geçirgen yapıda olması oldukça önemlidir. Toprağın drenajı iyi olması, bitkinin sağlıklı gelişmesini destekler. Yılan kaktüs için su tutan bir toprak kullanmanız durumunda, bitki kökten gövdeye hızlı bir çürüme gösterebilir.
Yılan kaktüs için kaktüsler için hazırlanan karışım topraklarını kullanabilirsiniz. Kaktüs toprakları, fazla sulama yapıldığında sadece ihtiyacı olan suyu alır ve geri kalanının atılmasını sağlar. Eğer saksınızın altında drenaj deliği varsa, sulama yaptığınızda fazla suyun hemen atıldığını gözlemleyebilirsiniz. Kaktüs toprakları bitkinin çürümesini engeller.
Kaktüs toprağı için toprak kendiniz hazırlamak istemezseniz, hazır olarak satılan karışım topraklarını da satın alabilirsiniz. Satın almadan önce mutlaka içeriği kontrol edilmeli. İçerisinde perlit, cocopeat vb. Su tutan içerikler bulunması önemlidir. Marketlerde satılan çoğu toprak kalitesiz torflardan yapılmakta. Bu kalitesiz topraklar sineklenme yapacağı için tavsiye edilmiyor. Benim kullandığım karışım toprağına bakmak için buraya tıklayabilirsiniz.
Yılan Kaktüs toprağı ne zaman değiştirilmeli? Yılan kaktüs bitkinizi yeni aldıysanız toprağını en kısa sürede değiştirmeniz gerekir. Alınan yeni bitkinin toprağı kaliteli görünse bile, toprağın dibinde olabilecek unlu bit, mantar gibi bir hastalık bitkiyi sarabilir ve hatta diğer bitkilerinize bulaşabilir. Bu tehlikeyi önlemek için yaz kış fark etmeden toprak değişimi yapılmalı. Bunun dışında yılan kaktüs için toprak değişimi gelişim dönemleri olan bahar döneminde yapılabilir. Her yıl toprak değişimi yapmaya gerek yoktur. Bitki saksıdan taştığında, toprak çöktüğünde değişim yapılabilir. Eğer kaliteli bir toprak kullanıyorsanız iki yıl işlem yapmadan kullanabilirsiniz. Bu dönemde yılan kaktüsünüz çiçek açtıysa, çiçekler kuruyana kadar toprak değişimi yapılmamalı.
Yılan Kaktüs Sulaması Nasıl Olmalı?
Fıstık Kaktüs sulaması diğer kaktüslerle aynıdır. Yılan kaktüs susuzluğa dayanıklı bir kaktüs türüdür. Kaktüsler, susuz olduğunda bünyelerindeki suyu harcamaya başlarlar. Çok yavrulu olması bu konuda büyük bir avantajdır.
Chamaecereus silvestrii kaktüsü toprağı tamamen kuruduğunda, su tüm saksıya nüfuz edecek şekilde sulanmalı. Toprağın üst kısmının kuruması, tamamen kuruduğu anlamına gelmez. Toprağın dibi hala ıslak olabilir. Dibi ıslakken sulamak, bitkiyi fazla suya maruz bırakabileceği için çürüme yapabilir. Bu yüzden topral kontrol edilerek sulama yapılmalı.
Yılan kaktüs toprağının dibini kontrol etmek için bir aparat (çubuk) kullanabilirsiniz. Aparatı toprağa batırdığınızda eğer çamurlu ise sulama ertelenmeli, kuru ise de sulama yapılabilir. Toprağa batırırken köklere zarar verebileceğiniz için kontrollü bir şekilde yapmanızı öneririz.
Sulama sabah erken saatlerde veya güneş batınca akşam saatlerinde yapılabilir. Yazın özellikle öğle saatlerinde, toprak sıcaktan hızlı kuruma yapabileceği için toprak tam beslenmeden kuruyabilir. Ayrıca Fıstık kaktüsün gövdesinde kalabilecek su damlaları da güneşte bitkinin yanmasına sebep olabilir.
Yılan Kaktüs için sulama aralığından bahsetmek mümkün değildir. Bu aslında tüm bitkiler için geçerlidir. Yılan kaktüste kullandığınız toprak, saksı, aldığı güneş ışığı, konumu, bulunduğunuz bölge gibi birçok etken sulama aralığını belirler. Aynı ev içerisinde farklı cephelerde konumlandırılan aynı tür kaktüslerin bile sulama aralığı farklı olabilir. Sıcak bir bölgedeyseniz daha sık sulama yapmanız gerekirken, soğuk bir bölgede ise bu aralık açılacaktır. Sezonsal dereceye bağlı olarak sulama değişebilir. Bu yüzden toprağı kontrol ederek sulama en sağlıklı yöntem olacaktır.
Yağmur suyu biriktirebilirseniz de toprak tamamen kuruduğunda sulamanızı yapabilirsiniz. Yağmur suyunun bitkilere bir zararı yoktur. Yılan kaktüs çiçek açtığı zaman sulama ihtiyacı artar. Tomurcuk döneminde sulamada aksaklık olması, çiçeklerin açmadan kurumasına da sebep olabileceğini hatırlatmak isteriz.
Yılan Kaktüs Saksısı Nasıl Olmalı?
Yılan kaktüs yavrulayan ve yayılan bir tür olduğu için ağzı geniş, bodur bir saksı tercih edebilirsiniz. Bu tip bir saksı, kökün hızlıca saksıyı sarmasına yardımcı olurken aynı zamanda geniş yüzeye sahip olması yavrulamasını kolaylaştıracaktır. Fıstık kaktüs, yayılan ve aşağıya sarkan bir tür olduğu için askılı bir saksı tercih edebilirsiniz. Bu tür bitkiler asıldığı zaman daha hızlı uzama gösterir.
Saksı seçiminde bitki ile saksının orantılı olması önemlidir. Yavru bir kaktüs için çok büyük saksı tercih ettiğinizde, doğru sulama yapsanız bile bu bitkinin çürümesine sebep olabilir.
Kaktüsler için boyasız toprak saksı tercih edilir. Terracotta saksılar, diğer materyallerle karşılaştırıldığında toprağın daha hızlı kurumasını sağlar. Maaliyet olarak da toprak saksılar uygundur. Ama bu yılan kaktüs için şart değildir. Plastik, seramik saksılar da tercih edebilirsiniz.
Yılan kaktüsün çürümesini engellemek için, altı delik bir saksı tercih edebilirsiniz. Sulama yaptığınızda bitki ihtiyacı olan suyu alıp, geri kalanı bu drenaj deliklerinden dışarıya atacaktır. Bu da bitkinin fazla suya maruz kalmasını engeller.
Kullanacağınız saksıda drenaj deliği yoksa kendiniz de dilerseniz açabilirsiniz. Saksının altına, saksının boyutuna göre dilediğiniz kadar delik açabilirsiniz. Tek delikle yavaş olsa da su dışarıya atılır. Eğer saksının altını delemiyorsanız da mutlaka ponza ya da lav kırığı ile drenaj sağlanmalı. Saksıya toprak koymadan önce bir sıra bu taşlardan dizmeniz yeterlidir. Bu yöntem drenaj deliği kadar sağlıklı olmayacağı için drenaj taşlarına güvenip aşırı sulama bitkiyi çürütebilir.
Yılan Kaktüs Çiçek Açar Mı?
Yılan veya Fıstık Kaktüs, doğru bakımla her yıl çiçek açan bir türdür. Yılan kaktüs bahar aylarında çiçek açar. Yaz sonuna kadar çiçeklenebilir. Yıl içerisinde bir veya birden fazla çiçek açabilir. Yılan kaktüs çiçeklerinin rengi kırmızı -turuncu renktedir. Yılan Kaktüs nasıl çiçek açar?
- Yıl içerisinde düzenli olarak güneş ışığı yeterli almalı ve bitki sulanmalı. Yılan kaktüs çok uzun süre susuz kaldığında gelişimi yavaşlar, bu da çiçek açmasını engeller.
- Kış bakımı, kaktüslerin bahar ayında çiçek açmasını destekler. Bu sürede dinlenen bitkiler, bahar aylarında enerjilerini çiçek açmak için harcarlar.
- Kaktüs besin ve gübreleri gelişim dönemlerinde yılan kaktüslerin çiçek açmasını destekler. Bu besinler gelişim dönemlerinde ayda iki kez verilebilir.
Yılan Kaktüs çiçekleri gün içerisinde açar ve kapanır. Bazı çiçekleri bir hafta tekrar açarken bazıları da bir günlüktür. Tüylü bir tomurcuk yapısı vardır. Dallarının üzerinde çıkan minik tüyler tomurcukların işaretidir.
Yılan Kaktüs Üretimi
Yılan kaktüs, kolay üretim yapabileceğiniz bir kaktüs türüdür. Çelik veya tohumla üretim yapabilirsiniz. Tohumla üretim uzun zaman alırken, çelikle üretimle bir ayda bile yeni bir bitkiye sahip olabilirsiniz. Yılan kaktüs hızlı çoğaltımı için:
- Üretim yapabilmek için bitkinin sağlıklı olması gerekir. Yılan kaktüsün sağlıklı bir yavrusunun dipten döndürerek koparılması gerekir. Yavrunun boyunun uzun olması önemlidir. Küçük parçalarla üretim yapıldığı zaman, bitki geç yavru verir. Uzun bir kaktüs parçasında gövdeden yavrular patlamaya başlar.
- Koparılan parçanın yara kısmı dikimden önce kuruması gerektiği için birkaç gün gölge bir yerde çelik bekletilir.
- Yılan kaktüs çeliğin boyutuna orantılı bir üretim saksısı tercih edilmeli.
- Direkt öğle güneşinde konumlandırılmamalı.
- İlk dikimden sonra birkaç gün sulama yapılmamalı. Daha sonra hafif nemlendirerek sulama yapılmalı.
- Bitki kök vermeye başladığında toprağa tutunacaktır. Bitkiyi hafifçe çektiğinizde zorlanıyorsa kök vermeye başlamıştır. Kök veren yavrular için normal bitki bakımı yapılabilir.
Fıstık kaktüsü üretimi için en ideal zaman gelişim dönemleri olan bahar aylarıdır. Bu dönemlerde daha hızlı gelişim gösterirler. Fakat, yılan kaktüsü kopan parçaları her mevsim üretim için dikebilirsiniz. Bunun için bahar ayını beklemenize gerek yoktur.
Yılan Kaktüs Gübre Kullanımı
Chamaecereus silvestrii için kaktüs sıvı besini veya kaktüs türleri için üretilmiş gübrelerden kullanabilirsiniz. Kaktüs gübrelemesi bahar ayında yapılır. Mart ve Haziran arasında ayda iki kez olacak şekilde gübre verilebilir.
Kullanacağınız gübrenin kaktüsler için olması gerekir ve kullanmadan önce mutlaka kullanma talimatı okunmalı. Sıvı, toprak veya konsantre şeklinde farklı gübre türleri vardır ve hepsinin kullanma şekli farklıdır. Fazla gübre kullanımı bitkinin yanmasına sebep olabilir. Yaz aylarında da fazla güneş ışığı ile gübre yakıcı olabileceği için bu dönemlerde kullanımı tavsiye edilmez.
Birçok farklı kür karışımları ile karşılaşabilirsiniz. Evde hazırlanan kürlerin iyi geldiği söylenir. Fakat, bu kürler sineklenme yapabilir ve mantar oluşturabilir. Kür yerine sıvı besin tercih edilmesini tavsiye ederiz.
Yılan Kaktüs Kış Bakımı Nasıl Olur?
Kaktüsler bahar döneminde gelişime başlar ve yaz sonuna kadar devam eder. Yılan kaktüs gelişim döneminde bakımını yukarıda bahsettiğimiz gibi yapabilirsiniz. Kış döneminde de yılan kaktüs gelişimini durdurur. Kışın yılın kaktüs için dinlenme dönemidir. Fıstık kaktüs kış bakımı nasıl yapılır?
Yılan kaktüsün soğuğa karşı toleransı vardır. Kışı dışarıda geçirebilir. Kaktüsler için kış bakımı için, bitkiyi soğuk bir ortamda bakmanız gerekir. Balkonda veya soğuk bir odada konumlandırabilirsiniz. Balkonda bakacaksanız, bulunduğunuz bölgede don olayları görülmemesi gerekir. Dışarıda -8, -10 dereceye kadar dayanabilir. Fakat, kışı sert geçen bir yerde ikamet ediyorsanız mutlaka soğuk odaya almanız gerekir. Don, bitkilerinin köklerinin yanmasına sebep olur.
Soğuk bir odada bakımı sağlandığında da mutlaka pencere kenarında konumlandırılmalı. Gün içerisinde gün ışığı almalı. Gün içerisinde de havalandırılması önemlidir.
Kış bakımı sırasında kaktüsünüzü sulamanıza gerek yoktur. Genel çerçevede Kasım ve Şubat arasında sulamayı kesebilirsiniz. Kasım ayında son bir sulama ile bitki tüm kışı geçirebilir. Fakat, son zamanlardaki iklim değişikleri bu aralıkları değiştirebilir. Toprak çok kuruyup, bitki buruşmaya başladıysa, sıcak bir günde sulama yapılabilir.
Yılan kaktüsü sıcak bir odada bakacaksanız, yazın uygulanan bakıma devam edilmeli. Ortam sıcak olacağı için bitki hızlı kuruma gösterecek ve bu durumda sulama yapılması gerekir. Pencere kenarında yeterli gün ışığı alınmalı ve ortam düzenli olarak havalandırılmalı. Mutlaka ısıtıcılardan uzak konumlandırılmalıdır.
Kış bakımı sağlamadığınız da bitki gelişmez veya çiçek açmaz diye bir kaide yoktur. Kış bakımı, bitkinin gelişim döngüsü öncesinde dinlenmesini sağlar bu da yavru veya çiçek vermesini hızlandırır. Eğer yeni bir bitki almadıysanız, kışın saksı veya toprak değişimi yapmanıza gerek yoktur. Bu işlemleri bahar ayında yapabilirsiniz.
Yılan Kaktüs Neden Çürür?
Yılan Kaktüs Chamaecereus silvestrii’nin çürümesinin birçok nedeni olabilir. Öncelikle aşırı sulama. Toprak kurumadan üst üste yapılan sulamalarda bitki çok fazla suya maruz kalacaktır. Gövdelerinde su barındırmaları, bu fazla su karşısında kaktüsün çürümesine sebep olabilir. Yine aynı şekilde, su tutan topraklar da (bahçe toprağı) çürümeye sebep olabilir. Doğru sulama yapsanız bile, toprak çamur kalır. Bu da kaktüslerin asla istemediği bir durumdur. Son olarak da yanlış saksı seçimi. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi kaktüslerin saksıları bitki ile orantılı olmalıdır. Sağlıklı bir bitki bile olsa kendisinden büyük bir saksıda, doğru sulamada bile bitkiniz çürüyebilir. Geniş hazneli bir saksıda sulama yapıldığında toprak ister istemez bitkinin ihtiyacından fazla su tutacaktır. Bu da bitkinin yine fazla suda kalması anlamına gelir.
Yılan kaktüs çürüme gösterdiğinde, bitki yumuşamaya başlar. Hafif bir yumuşama varsa ve toprak ıslaksa, bitkiyi köküyle hemen topraktan çıkarıp gölge bir yerde kurumaya bırakabilirsiniz. Daha sonra kuru bir toprağa dikilir. Dikimden sonra yumuşama gerilediyse sulama yapılır. Yılan kaktüs tamamen çürüdüğünde yumuşama, renk değişimi görünür ve bitki çürüdüğü yerden kopar. Bu durumda çürüyen kısımlar mutlaka bitkiden ayrılmalı.
Chamaecereus silvestrii kökten çürüme gösterdiyse de dibinden kesim yapılmalı ve üretim başlığında bahsettiğimiz gibi tekrardan köklendirilmesi sağlanmalıdır. Çürüyen kısımlar tekrardan sağlıklı forma dönmez ve hatta diğer sağlam kısımların da çürümesine sebep olur.
Yılan Kaktüs Neden İncelir?
Genel olarak kaktüslerin formlarında bozulmalar olması, incelmesi bitkinin yeteri kadar güneş ışığı almadığını göster. Kaktüsler için güneş yetersiz olduğunda, bitki güneşe ulaşmak için hızlı bir büyüme gösterir. Bu hızlı büyüme orijinal formunda çok zaman alacağı için, ince bir şekilde büyümeye başlar. Yılan kaktüste form bozuklukları varsa, yerini değiştirmeniz gerekir. Yeterli güneş aldığında, bozulan kısımlar düzelmez ama yeni yavrular orijinal formunda olur.
Yukarıda sizlerle Chamaecereus silvestrii Yılan Kaktüs hakkında tüm detayları paylaştık. En başta da bahsettiğimiz gibi doğru bakımla yıllarca bakabilirsiniz. Kökü sağlam oldukça düzenli olarak yavrulayacak bu türü çoğaltarak sevdiklerinize de hediye edebilirsiniz. Doğru sulama, yeterli ışık ve uygun toprak Fıstık Kaktüs için yeterlidir. Chamaecereus silvestrii hakkında merak ettiğiniz başka konular varsa, aşağıda yorum kısmına sorularınızı bırakabilirsiniz.